Легалізація заробітної плати та зайнятість чечельниччан
29.09.16

Сьогодні, 29 вересня, під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації В.Савчука, відбулося засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Одним із головних завдань, яке потребує постійної уваги є належна оплата праці працівників.

Серед основних наявних проблемних питань у сфері оплати праці необхідно виділити:

-                     Дотримання норм чинного законодавства щодо мінімальної заробітної плати. -Легалізація зайнятості та заробітної плати.

-                     Своєчасність виплати заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою для підприємств, установ та організацій усіх форм власності та фізичних осіб. Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» мінімальну заробітну плату у місячному розмірі встановлено: з 1 травня - 1450 грн. з 1 грудня - 1600грн.

Рівень номінальної заробітної плати у Чечельницькому районі по статистичним даним за серпень 2016 року становить 2973,5 грн., що на 571,5 грн. (або на 23,8%) більше, ніж в серпні минулого року (2402,0 грн. серпень 2015р.). По сільському господарству номінальна заробітна плата за серпень 2016р. становить 2829,2 грн., що на 338,1 грн. (або на 13,6 %) більше в порівнянні з серпнем минулого року (2491,1 грн. - серпень 2015р.). По промисловості заробітна плата за серпень 2016р. становить 1677,4 грн., що на 385,2грн. (або на 29,8 %) більше в порівнянні з серпнем минулого року (1292,2 грн. - серпень 2015р.).

За даними фіскальної служби, проаналізувавши фонд оплати праці у 74 фізичних осіб підприємців району, які мають найманих працівників за липень 2016р. середня заробітна плата становить 1477,1 грн., що лише на 27,1 грн. більше, ніж мінімальна заробітна плата та на 1763,6 грн. менше номінальної заробітної плати по району в липні 2016р. (статистичні дані: липень 2016р. - 3240,7 грн.)

Актуальним питанням на сьогодення є забезпечення легальної зайнятості населення та недопущення використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

Ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «у конвертах» роботодавець фактично позбавляє права працівника на:

-                     захист своїх трудових прав (отримання оплачуваної відпустки; дотримання нормальної тривалості робочого часу; оплату роботи у святкові та неробочі дні у подвійному розмірі; оплату роботи у нічний час; компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці);

-                     отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві;

-                     оплату лікарняних листів;

-                     отримання допомоги по безробіттю;

-                     отримання гідної пенсії.

Негативні наслідки нелегалізована зайнятість має і для роботодавця. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками призводить до позбавлення:

-                     права вимагати виконання роботи належним чином;

-              можливості вимагати від найманого працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи;

-               можливості притягнути працівника до матеріальної відповідальності;

-               можливості застосувати до працівника дисциплінарне стягнення тощо.

Ще одним негативним наслідком недотримання законодавства про працю для роботодавця може стати сплата штрафу.

З метою легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення районною робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Чечельницької райдержадміністрації здійснюються рейди вивчення стану справ на підприємствах, організаціях та фізичних осіб- підприємців.

З квітня 2016р. районною робочою групою проведено 11 рейдів, здійснено вивчення стану справ по 83 підриємствах, організаціях, ФОП району з питань легалізації зайнятості населення, врезультаті яких виявлено 17 працівників, з якими не укладені трудові договори. Роботодавцям надано рекомендації оформити трудові відносини в тижневий термін. Роздано 76 пам’яток роботодавцям щодо розміру мінімальної заробітної плати та розмірів штрафів за порушення законодавства про працю.

2. Питання заборгованості із заробітної плати

Станом на 29.09.2016 року заборгованість по заробітній платі на ДП «Чечельницький спиртовий завод» становить 128,5 тис.грн., яка виникла у зв’язку з невиплатою заробітної плати за березень 2015р. - серпень 2016р. 2 працівникам. На початок 2016 року заборгованість із заробітної плати становила 57,3 тис.грн., а в порівнянні з початком року заборгованість зросла на 71,2 тис.грн. або на 124,3 % .

Також проблемним є стан справ на підприємстві, адже з призначенням нового в.о. директора Куц Геннадія Едуардовича на ДП «Чечельницький спиртовий завод» розпочався демонтаж деяких вузлів та агрегатів. З метою вивчення стану справ та проведення інвентаризації майна на підприємстві 28 квітня 2016 року було проведено засідання комітету кредиторів ДП «Чечельницький спиртовий завод», на якому зобов’язли в.о. директора Куц. Г.Е. повернути в попередній стан все майно, що було при його керівництві демонтовано та розукомплектовано до 1 червня 2016 року. На даний час в.о. директора на засідання комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків, погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат не з’являється, на території Чечельницького району відсутній та ніяких заходів щодо погашення заборгованості та повернення майна в попередній стан не здійснює.

З початку 2016 року проведено 6 засідань комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

21.07.2016р. направлено лист концерну «Укрспирт» по питанню погашення заборгованості на ДП «Чечельницький спиртовий завод».

   

 

123