Легалізація зарплати та зайнятості населення - пріоритетні питання
18.05.17

Сьогодні відбулося засідання районної робочої групи з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та реалізації державної політики у сфері зайнятості населення. Відкрив та провів засідання районної робочої групи начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації С.М. Мартинюк. На порядку денному засідання були розглянуті наступні питання:

-  стан оплати праці працівників бюджетної сфери в розрізі закладів освіти, закладів охорони здоров’я, культури, дотримання мінімальної заробітної плати підприємствами, організаціями, фізичними особами-підприємцями розміру мінімальної заробітної плати;

- питання погашення заборгованості на ДП «Чечельницький спиртовий завод».

В ході засідання районної робочої групи начальником управління праці та соціального захисту населення – Мартинюком С.М. було проаналізовано рівень заробітної плати по району в порівнянні з показниками минулого року та в порівнянні з обласними показниками та озвучено заходи, які проводяться представниками районної робочої групи задля досягнення реалізації додержання законодавства про працю та зайнятість населення всіма підприємствами, організаціями та фізичними особами-підприємцями Чечельницького району. Зокрема, щодо рівня заробітної плати по району маємо такі показники:

Рівень середньомісячної заробітної плати у Чечельницькому районі по статистичним даним за січень-квітень 2017 року становить 4652,5 грн., що на 2010,5 грн. (або на 76,1%)  більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року (2642,0грн. – січень-квітень 2016р.).  По сільському господарству середньомісячна заробітна плата за січень-квітень 2017р. становить 4508,3 грн., що на 2288,8грн. (або на 103,1 %) більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року (2219,5 грн.). По промисловості заробітна плата за січень-квітень 2017р. становить 3522,9 грн., що на 2038,6 грн. (або на +137,3 %) більше в порівнянні з минулим роком (1484,3грн.).

Пріоритетним завданням районної робочої групи залишається робота в напрямку легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

Районною робочою групою з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та реалізації державної політики у сфері зайнятості населення здійснюються  вивчення стану справ на підприємствах, організаціях та в фізичних осіб-підприємців.  початку року районною робочою групою здійснено 3 рейди з  вивчення  стану справ на 34 підприємствах.

Ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо підвищення мінімальної заробітної плати та змін у законодавстві про працю. З цією метою роздано 47 пам’яток роботодавцям щодо розміру мінімальної заробітної плати та розмірів штрафів за порушення законодавства про працю.

            Також Мартинюк С.М. звернув увагу на нове в законодавстві, а саме 16 травня 2017 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

Докладніше про зміни в законодавстві розповіла головний державний інспектор управління Держпраці у Вінницькій області – Поліщук Н.А., яка повідомила, що вказаною постановою затверджені Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Такий термін як перевірка з питань законодавства про працю в новому Порядку відсутня. Інспектори управління Держпраці матимуть право проводити інспекційні відвідування, при цьому, і без попередження. Роботодавцям варто дуже уважно вивчити ці документи, щоб уникнути проблем і фінансових санкцій за недотримання законодавства про працю.

      

Також в ході засідання районної робочої групи начальник фінансового управління райдержадміністрації – Н.О. Решетник детально проаналізувала стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ району.  Керівниками закладів освіти, охорони здоров’я та культури району були обговорені актуальні питання оплати праці працівників відповідних  підрозділів.

По питанню погашення заборгованості на ДП «Чечельницький спиртовий завод» та стан справ на даному підприємстві було заслухано в.о. директора – Гуренко В.М..

За результатами засідання прийняті відповідні рішення та план подальшої роботи районної робочої групи щодо дотримання роботодавцями законодавства про працю та зайнятість населення.

123