ЛИПЕНЬ - ПОРА АКТИВНИХ ПОЛЬОВИХ РОБІТ

На Чечельниччині вже розпочалася жнивна кампанія. І сьогодні аграрники, хлібороби продовжують збирати урожай.

Яким він видасться цього року, що саме вже було зібрано, знає і коментує начальник управління агропромислового комплексу району Володимир Котен-ко:

- Наразі в районі вже завершили збирання озимого ячменю. Із загальної площі 2,453 га зібрано 2,453 га, урожайність склала по 40 ц з га (дещо менше, ніж минулого року).

На сьогодні аграрники вже приступили збирати озимий ріпак. Із загальної площі 1,930 га зібрано 1,100 га, урожайність - 19 ц з га. Але, думаю, що скоро показники збільшаться за рахунок сільгосппідприємств  Ольгополя та Каташина, адже там посіяно найбільші площі ріпака.

Наступна культура, яку вже почали збирати - це озима пшениця. Із загальної площі 10, 434 га на сьогодні маємо 1,700 га, при урожайності 40 ц з га. Для порівняння, минулого року урожайність була 54 ц з га. Звичайно, показники ще збільшаться, але такого урожаю, як у минулі жнива, цьогоріч ми не матимемо.

На сьогодні, в основному, жнивну кампанію проводять всі господарства району. Для збирання урожаю залучено близько 18 комбайнів. Разом з тим, щоб пришвидшити збір озимої пшениці, яка вже повністю дозріла, планується задіяти  ще 6 комбайнів.

Як тільки площі будуть звільнені, почнемо підготовку грунту під урожай наступного року. Обов”язковим етапом вважаю - дискування, завдяки якому грунт розробляється набагато краще.

Вже на початку серпня розпочнеться посів озимого ріпаку.

Що стосовно пізніх культур. Буряків цього року посіяно дуже мало.

Через погодні умови на даний час  погано дозрівають  кукурудза та соя. Єдине, що їх може врятувати - це дощ. Тому, одна надія, що найближчим часом таки пройдуть опади і врожай буде збережено.

У зв”язку з такими обставинами, наразі проблемним питанням є засипка насіння.

Оскільки наш район має власне високоякісне насіння, вже зараз потрібно починати його відчищати, калібрувати, відбирати найкраще та найкрупніше і готувати до посівного стану. Адже, яке насіння посіємо, такий матимемо урожай.