Майже 2 млн родин отримають премію за енергоефективність
02.11.17

Протягом тижня-півтора усі субсидіанти, які оформили заяви на монетизацію залишків зекономлених в минулому опалювальному сезоні субсидій, отримають від Уряду своєрідну премію за енергоефективність. Середня сума виплати складає 636 гривень за зекономлений газ та 132 гривні за електроенергію, яка використовувалася для опалення помешкання.

Грошову винагороду від Уряду за зекономлені енергоресурси отримають 1 мільйон 755 тисяч українських родин. Кошти з дня на день надійдуть на рахунки субсидіантів, відкриті в уповноважених банківських установах, через які здійснюється соціальні виплати, або будуть виплачені через відділення Укрпошти. Це не одноразова акція, це системний урядовий проект, який матиме продовження і наступного року.

Крім того, згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України, субсидія, незалежно від вигляду в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином НЕ впливає на процес призначення житлових субсидій у майбутньому, тому отримана від держави сума НЕ повинна зазначатися у Декларації про доходи громадян для призначення субсидії.

Нагадаємо, восени 2016-го Уряд обіцяв українцям грошову компенсацію за ведення в опалювальний сезон розумного енергоспоживання. Свою обіцянку Уряду виконав – протягом листопада 2017 року енергоощадні субсидіанти отримають грошову винагороду від держави.

Монетизації за результатами попереднього опалювального сезону підлягає економія електроенергії в еквіваленті вартості 150 кВт та природного газу -  100 кубометрів за умови, що ці ресурси використовуються для опалення.

Виплата «живих» грошей у рамках урядового проекту з монетизації частини зекономлених субсидій здійснюється Урядом вперше за роки української незалежності. Це перший крок переходу до повної монетизації пільг і субсидій.


Офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації
www.vin.gov.ua

 

123