Маланка - родом із Попової Греблі
19.01.18

Збереження традицій населення, яке проживає у зоні діяльності національного  природного парку «Кармелюкове Поділля» - одне із його завдань по забезпеченню розвитку туризму у тісному поєднанні наукового, екологічного  його напрямків  із історико – культурною спадщиною регіону.

Одним із яскравих  самобутніх явищ в етнографічному контексті на теренах Вінницької області є обрядове  дійство маланкування у селі Попова Гребля.

Ця давня традиція вражає своєю унікальністю, справжнім народним колоритом , який на протязі багатьох поколінь зберігають жителі села Попова Гребля. «Маланку»можна порівняти із  храмовим святом. Адже, до цього дня готуються  заздалегідь: прибирають господу, варять традиційні вареники, інші страви  для частування гостей, які приїздять із різних місць, щоб побувати на свята у рідній домівці, прийняти участь у особливій «Циганській Маланці».

     На жаль,  сільського населення все менше – важко стає знайти на роль маланкарів необхідної кількості людей, зберігати послідовність виконання ритуальних  дій  тощо .

    Це все вимальовує сумну перспективу назавжди загубити цю традицію, аразом з тим відірвати народ від свого коріння, втратити самоідентифікацію українського етносу.

       Вже п’ятий  рік поспіль «Кармелюкове Поділля» докладає зусиль, щоб привернути увагу  краєзнавців, етнографів туристичних менеджерівмісцеву владу до необхідності зберегти «Маланку» у Поповій  Греблі .

     Ще в 2014 році відбулась перша експедиція працівників Парку по вивченню обряду, результати якої  були використані для розробки зимового туристичного  маршруту  «Весела Маланка», а саме дійство стало однією із його зупинок.

     В наступному  році започатковано  проведення етнофестивалю з залученням самодіяльних колективів, які виконували колядки, щедрівки, з елементами театралізованого новорічного дійства та ярмарку,  лотереєю, частуванням.

 При цьому, на меті було привернути  якнайбільшу кількість людей, зацікавити їх, підготувати до кульмінації маланкування  - поєдинку маланкарів у центрі села, за  звання найкращої  «Маланки».

  На фестиваль запрошувались представники тур фірм, журналісти Вінницького телебачення, які висвітлювали захід  у своїх відеоматеріалах, працівники  обласного краєзнавчого музею.

  Як наслідок, в грудні 2016 році в музеї, на протязі місця, проводилась  виставка «Маланка з Червоної Греблі» на якій експонувалися костюми маланкарів, атрибути, матеріали наукових  досліджень даного обряду .

  Відбулась презентація створеного працівниками Парку відеофільму, а також  продемонстровано фільм створений   в кінці 80-х років минулого століття кінодокументалістами  із кіностудії ім. О. Довженка, в якій «Маланку» знято на фоні  екскурсу в минуле села.

  В цьому році Парк провів «Веселу Маланку» більш камерно, звернувши особливу увагу на документальне засвідчення саме особливостей дійства. Акцент був поставлений на перший день маланкування, який менш досліджений.

   Працівниками Червоногребельського природоохоронного науково - дослідного відділення Парку було облаштовано в конторі відділення кімнату, яка представляє побут сільської оселі. Керівник відділення Усатий Микола Петрович, мешканець Попової Греблі, маланкар із великим  стажем , який досконало знає весь обряд,  гостино зустрів разом із Ларисою Миколаївною Білобров«Маланку» та щедрівників, пригощаючи їх традиційними святковими стравами.

   Довго лунали щедрівки, дзвенів дзвоник маланкарів,зігріваючи  душу, наповнювали серце любов’ю до своєї  неповторної рідної землі.

    Все це скрупульозно знімала  на відеокамеру журналіст із Вінниці,  засновник громадської організації «Видноколо» ВітаОмельчук, яка із своїми колегами  із захопленням спостерігала за українським «Світом на витворіт»

    Переказувати враження від дійства невдячна справа, треба все бачити своїми очима. Отож,не баріться,  заплануйте на слідуюче свято поїздку до Попової Греблі, приїздіть, прийміть участь,  розкажіть друзям,  цим самим долучіться до збереження традицій свого народу.

Ганна Дудник, головний

 природознавець НПП «Кармелюкове Поділля»

               

123