Марія Скоцеляс : Економічний розвиток району за І квартал
15.04.19

Сфера  реального  сектору  економіки

         Обсяг реалізованої промислової продукції у діючих цінах за І кв 2019 року становить 5147,3 тис. грн., що на 815,1 тис. грн. більше ніж в аналогічному періоді 2018 року.

         В  районі промислова галузь представлена  підприємством ТОВ «ЛісМайстер», яке  являється платником податку на загальній системі оподаткування.

         На підприємстві працює 153 працівників, із них 35 жінок, із середньомісячною заробітною платою за 2018 рік – майже 4996,6 грн.

         Основним напрямком діяльності є виробництво і реалізація кухонних меблів та їх комплектуючих.

 

        Продукція підприємництва відповідає вимогам світової організації торгівлі. Протягом останніх трьох років підприємство бере активну участь у міжнародних виставках кухонних меблів, де займало призові місця.

         Вся продукція знаходить кінцевого споживача. Продукція постійно оновлюється і продається на території  України та за  її межами: Дагестан,  Росія, Молдова, Англія: набори кухонних меблів, меблі для сидіння з дерев’яним каркасом, спальні, інші меблі з натуральної деревини. Підприємство піклується про якість меблів, тому виробництво меблів проводиться на найсучаснішому устаткуванні провідних німецьких і італійських виробників, таких як Hoffman, Altendorf, Orma, Вutfering, Weeke та ін. На виготовлення йде відбірна деревина, при цьому використовуються найсучасніші матеріали (фарби, клей, фурнітура і ін.) провідних світових марок.  На підприємстві діє жорстка система контролю якості на кожному етапі виробництва.

 

Залучення інвестицій та розвиток міжнародних відносин

        Відповідно до розпорядження голови обласної Ради від 01.02.2019 року     № 13 «Про шістнадцятий обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад» та рішення Конкурсної ради від 01.02.2019 року оголошено шістнадцятий обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад. Від Чечельницького району на розгляд Конкурсної ради подано 12 проектів.   

      Переможців ще не оголошено.

      У 2018 році найбільші інвестиційні проекти  - вкладення інвестиції в основний капітал. На базі ТОВ АФ «Україна –О»  завершено будівництво міні молокозаводу загальною вартістю понад 27 млн. грн. Станом на 01.04.2019 року завод введено в експлуатацію. Створення 16 робочих місць, Виробнича потужність заводу - 5000 літрів молока за зміну.         

      Чечельницька селищна рада та 15 сіл Чечельницького району стали переможцями Програми Територіального співробітництва Східного Партнерства транскордонної співпраці Молдова-Україна по проекту «Транскордонна співпраця сіл за збереження навколишнього середовища».

       17 січня 2019 року у рамках проекту «Транскордонна співпраця сіл за збереження навколишнього середовища» в селищі Чечельник відбулась зустріч з представниками Молдови та України, захід був присвячений завершенню даного проекту, були підведені підсумки проробленої роботи. Завдяки участі у проекті грудні 2018 р. в селище був доставлений сміттєвоз для збирання та транспортування твердих побутових відходів. Новий сміттєвоз передано у користування КП «Чечельник-комунсервіс». Програма територіальної співпраці країн Східного партнерства «Молдова-Україна» співфінансувалась Європейським Союзом. Кошти, що надійшли із Європейського Союзу складають 162,5 тис євро, співфінансування від партнерів із Молдови - 113,5 тис євро, із бюджету селищної ради - 10 тис євро, із районного бюджету - 4 тис євро. Загальний бюджет Проекту становив 290 тис євро. Через систему ProZorro у ПП «Виробничо-комерційне підприємство «Альфатекс» було закуплено сміттєзбиральну машину із заднім завантаженням, на загальну суму 1 млн 382 тис грн. Також за кошти Проекту було придбано спецодяг для працівників комунгоспу та проведено інформаційно-ро'зяснювальну роботу серед жителів району, виготовлено техніко-економічне обгрунтування можливих варіантів поводження із твердими побутовими відходами у Чечельницькому районі. 28 лютого завершено реалізацію проекту із поданням звіту.

     За інформацією що надходила до Ресурсного центру Чечельницької райдержадміністрації за І кв. 2019 було надано роз’яснення та практичну допомогу в поданні заявок на міжнародні гранти, конкурси, зокрема:

  • Програма безвідплатної допомоги «Кусаноне» Посольства Японії в Україні спрямована на підтримку ініціатив, представлених громадами та громадськими об’єднаннями для задоволення різноманітних потреб на місцевому рівні – від ГО «Сталий розвиток Чечельниччини» подано 2 заявки на закупівлю мед обладнання та ремонту 2- го поверху приміщення КНП «Чечельницька ЦРЛ» та від ГО «Чечельницький дивограй» подано заявку на придбання комп’ютерного обладнання для початкової школи з проведенням швидкісної мережі Інтернет в КЗ «Чечельницька СЗШ І- ІІІ ст. № 1».

-         Місія національної програми соціальних інвестицій «Україна – житниця майбутнього» – поліпшення життя людей у сільській місцевості шляхом згуртування громад, підвищення громадської свідомості та соціальної активності для вирішення місцевих проблем – від ГО «Чечельницький дивограй» подано заявку на встановлення сонячних панелей на даху адміністративної будівлі КНП «Чечельницький Ц ПМСД»

Переможців ще не визначено.

Мале підприємництво

       За даними моніторингу у І кв. 2019 року в районі започаткували діяльність 17 новостворених суб’єктів господарювання, що на 3,4% більше порівняно з відповідним періодом 2018 року.

      Одночасно припинили діяльність 31 суб’єкт господарювання (1юридична особа та 30 фізичних осіб-підприємців), що в 2 рази більше ніж за відповідний період минулого року.

Начальник відділу міжнародного співробітництва та регіонального  розвитку райдержадміністрації Марія Скоцеляс

123