Медицина і освіта – пріоритетні галузі району, -
05.02.18

 на цьому акцентував увагу голова  райдержадміністрації Сергій Пустовий під час наради із сільськими головами, керівниками району, громадськістю та громадською радою при РДА, яка відбулась 2 лютого в актовій залі РДА. На нараді також були присутні голова районної ради Сергій П’яніщук  та керівники медичної і освітньої галузей району.

«Лікарні перетворяться на комунальні неприбуткові підприємства, пацієнти укладатимуть декларації зі своїми сімейними лікарями, триватиме підготовка проектів договорів закладів первинної медичної допомоги з Національною службою здоров‘я, удосконалюватиметься робота екстреної медичної допомоги, а також формуватимуться госпітальні округи. Такі основні завдання галузі охорони здоров’я на 2018 рік», - зазначив Сергій Михайлович.

Про реформування та надання первинної і вторинної медичної (спеціалізованої) допомоги населенню Чечельницького району поінформували головний лікар КЗ «Чечельницький РЦ ПСМД» Віктор Коваль та головний лікар КУ «Чечельницька ЛПЛ» Сергій Могила. Виступаючи перед зібранням, очільники медичної галузі району презентували етапи реформування галузі, виклики, які стоять перед владою і медициною та відповіли на всі нагальні питання.

Найбільше сільських голів цікавило, чи збережуться медичні заклади у селах. Так, Лузький сільський голова Василь Голоднюк, Рогізківський – Василь Олійник та Куренівський – Микола Пипко зазначили, що сьогодні основне, аби  після запровадження реформи медичні послуги для сільських жителів набули лише якісних змін.

 «Опорні школи в майбутньому матимуть право на отримання додаткового фінансування з державного бюджету» – про це на нараді розповіла начальник відділу освіти Чечельницької РДА Галина Деменчук.

28 вересня 2017 року набрав чинності новий Закон України «Про освіту», який регулює суспільні відносини в процесі реалізації конституційного права людини на освіту, визначає компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування в сфері освіти. А також вносить зміни   до  цілої низки законів України.

Згідно з новим законом визначено важливі організаційні та юридичні питання в сфері діяльності закладів освіти. Це і права та обов’язки засновників комунальних закладів освіти, обов’язковість ліцензування закладів загальної середньої  та дошкільної  освіти, зміст інституційного аудиту як заходу державного контролю за діяльністю навчальних закладів, порядок призначення директорів шкіл  на конкурсній основі, призначення директорів закладів дошкільної освіти, порядок призначення педагогічних працівників, питання заробітної плати працівників галузі.

З метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!». Про це інформувала присутніх під час наради начальник Чечельницького бюро правової допомоги Наталія Онуфрієнко.

Одна з цілей проекту – підвищити юридичну грамотність українських громадян і викрити корупцію в держустановах. За даними Міністерства, понад 70% населення потребує знань про свої права. У зв'язку з цим команда Мін'юсту прийняла рішення розпочати реалізацію національного просвітницького проекту "Я МАЮ ПРАВО!", завдання якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами, навчити ці права реалізовувати та захищати. «Коли ми – українці – знаємо свої права, ми стаємо сильними і здатними захистити себе. Це робить сильною і нашу українську державу», - зазначила Наталія Вікторівна.

На завершення голова районної ради Сергій П’яніщук закликав сільських голів узгодити графік проведення сходів-зборів громадян, аби керівники медичної та освітньої галузей району змогли побувати у кожній територіальній громаді і на місцях провести роз’яснювальну роботу щодо впровадження реформ в Україні. «Сьогодні важливо, щоб кожен житель Чечельниччини усвідомив необхідність впровадження реформ», - наголосив Сергій Вікторович.

123