Мінімальна пенсія і доплата за понаднормовий стаж
12.06.17

Розмір пенсій і деяких надбавок підвищився у зв’язку з тим, що з травня поточного року змінено розмір прожиткового мінімуму.
Відтепер для осіб, що втратили працездатність, прожитковий мінімум підвищився з 1247 до 1312 грн. У зв’язку з цим органами Пенсійного фонду України було проведено перерахунки пенсій, у результаті чого збільшилися розміри виплат, які визначаються з урахуванням прожиткового мінімуму.

Якщо розмір пенсії особи, обчислений з урахуванням наявного в неї страхового стажу та із її заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії, який за повний страховий стаж особі встановлюють на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, пенсію встановлюють на рівні цього прожиткового мінімуму.

Повний страховий стаж — це 20 років для жінок та 25 — для чоловіків (для осіб, яким пенсію призначено до 1 жовтня 2011 р. та які після цієї дати не проводили перерахунку пенсії з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії); 30 років для жінок та 35 — для чоловіків (для осіб, яким пенсію призначено після 1 жовтня 2011 р. чи до цієї дати, але яким після було проведено перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Якщо страховий стаж неповний, то розмір пенсії також визначають пропорційно до стажу, враховуючи зазначений прожитковий мінімум.
Якщо особа має більше страхового стажу, до її пенсії встановлюється доплата за понаднормовий стаж.
При цьому мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність. Тому з травня ці пенсії перераховано.

Якщо розмір пенсії особи, обчислений за формулою, наведеною ст. 27 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність, доплату за понаднормовий стаж визначають, ураховуючи розмір пенсії особи.
Слід зауважити, що перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормовий стаж стосується лише непрацюючих осіб. Такий перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам не провадиться (ч. 3 ст. 42 Закону №1058).

123