«Минулий рік пройшов вдало»,
18.04.18

відзначив голова Каташинської територіальної громади Микола Савченко в ході звіту про проведену роботу за звітній період. 

Зібрання громадян Каташинської територіальної громади відбулося 12 квітня у Жабокрицькому сільському будинку культури.

На збори також були запрошені: голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П`яніщук, депутат районної ради директор АФ «Україна-О» Михайло Федчишен, начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк, головний лікар РЦПМСД Віктор Коваль, начальник відділу Держгеокадастру Чечельницького району Олег Кохановський, дільничний інспектор, старший лейтенант поліції Володимир Зварищук.

У своєму звіті голова детально розповів про результати співпраці органів місцевого самоврядування Каташинської сільської ради спільно з виконавчою владою з вирішення проблем села та вирішення соціально-економічних питань територіальної громади сіл Каташин та Жабокричка.

Насамперед Микола Анатолійович підкреслив: «Минулий рік був дуже напруженим роком нашої спільної діяльності з забезпечення життєдіяльності сільської територіальної громади. Хочу зазначити, що робота сільської ради протягом звітного періоду була публічною, принципи демократичними, процеси прозорими. Вся діяльність організована відповідно до таких пріоритетів – законність, колегіальність та ефективність».

Озвучуючи демографічну ситуацію сіл, голова зазначив, що населення територіальної громади складає 1009 чоловік – 571 по Каташину та 438 по Жабокричці. Працездатного населення – 435 осіб. Серед працездатного населення 167 чоловік  працюють у різних галузях, проживає 173 дітей до 18 років, 67 дошкільнят, 2 інваліди війни, 11 учасників бойових дій, 19 учасників війни, 4 вдів загиблих воїнів. За 2017 рік, на жаль, з різних причин 28 жителів громади відійшли у Вічність. Поте, на велику радість, народилося 14 немовлят, а на шлюбний рушник стало 3 пари молодят.

Щодо підсумків 2017 року, голова зауважив, що було проведено 12 засідань виконавчого комітету за учаcтю керівників та спеціалістів агроформувань, керівників шкіл, клубів, закладів охорони здоров’я, на яких було висвітлено ряд питань, пов’язаних з соціально-економічним розвитком населених пунктів, культурних заходів та медичного обслуговування населення територіальної громади, а також інші питання стосовно благоустрою, доріг  та бюджету. Крім засідань виконкомів було проведено 5 сесій сільської ради.

Особливу увагу Микола Анатолійович звернув на виконання бюджету. Зокрема підкреслив, що сільський бюджет за 2017 рік було виконано на 108 %.  При річних призначеннях 1 319 900 гривень дохідна частина власних та закріплених надходжень сільського бюджету виконана в сумі 1 427 872 гривень.

Основною базою на території сільської ради є сільськогосподарське підприємство ТОВ «АФ Україна – О», яке орендує 842 земельних часток паїв громадян. Також дане господарство орендувало землю в 2017 році із земель запасу та резервного фонду – 268 га на суму 260 499 гривень орендної плати. Земельного податку з фізичних осіб було зібрано 30891 грн.

На території сільської громади діє ще 5 фермерських господарств, які орендували землю в 2017 році із земель запасу та резервного фонду  на площі 156,08 га. Орендної плати надійшло 153 833 грн. 26 жителів працюють одноосібно на своїй землі.

Також у межах територіальної громади розміщенні та працюють 5 торгових точок, які задовольняють потреби громадян продовольчими, промисловими та господарськими товарами.

Крім того, успішно функціонують дві загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, у яких навчається 84 учнів, АЗПСМ с. Каташин та ФАП с. Жабокричка, відділення зв’язку.

На балансі сільської ради знаходяться: Каташинський сільський клуб, Жабокрицький будинок культури та сільські бібліотеки.

Виконком сільської ради активно займався питанням соціального забезпечення населення, зокрема подавалися списки в управління праці та соціального захисту населення для забезпечення пільговим паливом усіх інвалідів війни, учасників бойових дій, учасників війни та чорнобильців. Виплачено 38650 грн  соціальної допомоги учасникам АТО, учасникам бойових дій на територіях інших держав, ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Також протягом 2017 року перераховано 376245 грн субвенції, із них 322 700 грн на НВК.

Значна увага приділялася благоустрою територіальної громади. Зокрема, на нічне освітлення було спрямовано 58314 грн. Проводилося грейдерування та поточний ремонт доріг комунальної власності на загальну суму 175 525 грн.

Велике досягнення для громади – реконструкція  Жабокрицької школи під НВК, зокрема будівництво дитячого садочка. Із сільського бюджету було виділено 322 700 грн, кошти партнерів (спонсорів) склали 742000 грн і кошти державного бюджету –  506000 грн.  Наразі НВК успішно функціонує, дитячий садок обладнано сучасним укомплектуванням,  діток забезпечено комфортними умовами.

На завершення голова додав: «У підсумку відзначу, що рік пройшов вдало, з виконанням багатьох робіт з підняття рівня благоустрою села. Сільська рада та наші структурні підрозділи працювали на належному рівні, надаючи адміністративні, культурні, комунальні та соціальні послуги».

Звітував  перед громадою і дільничний інспектор Володимир Зварищук щодо питань дотримання законності та правопорядку в громадських місцях, охорони власності.

До слова був запрошений директор ТОВ АФ «Україна-О» депутат районної ради Михайло Федчишен. Зокрема, Михайло Опанасович розповів про діяльність агроформування, виплату за оренду паїв і наголосив, що агроформування допомагало й продовжуватиме допомагати громаді у розвитку та вирішенні різних проблем. Також нагадав про будівництво молокозаводу, а на питання одного із жителів села щодо якості молочних продуктів, Михайло Опанасович запевнив, що вся продукція буде високоякісною, екологічно чистою і абсолютно безпечною без жодних домішок. У планах – виробництво молока, кефіру, йогурту, масла. На території працюватиме магазин. Крім того, запуск молокозаводу – це ще й нові робочі місця.

Станіслав Мартинюк надав роз’яснення про виплату субсидій, про путівки учасникам АТО та інші соціальні гарантії населенню.

Віктор Коваль пояснив щодо надання медичної допомоги в умовах реформи, укладання договорів з лікарями та взаємовідносини пацієнтів з лікарями.

Олег Кохановський ґрунтовно розповів про земельні відносини.

Сергій П`яніщук відзначив гарно налагоджену роботу виконкому сільської ради з орендарями та громадою, нагадав про важливість участі у конкурсах розвитку територіальних громад та побажав успіху громаді.

Сергій Пустовий  зупинився на питаннях, пов’язаних  з  децентралізацією та реформами. Зокрема, Сергій Михайлович розповів про бюджетну децентралізацію та її переваги, медичне реформування, земельні питання, про ринок  земель та інше.

В ході зібрання зауважень у присутніх не виникало, адже громада довіряє голові та задоволена його роботою. Він завжди реагує на прохання і заяви громадян, працює над покращенням і розбудовою територіальної громади. Чого лише варті реконструкція довгоочікуваного НВК та відкриття дитячого садка.

Правда, звучало декілька запитань від одного із жителів села, на які одразу ж було надано вичерпні відповіді, та особисте прохання до голови від жительки громади. Проте Микола Анатолійович запевнив її, що прохання взято до уваги і без проблем буде вирішено.

В підсумку ж, громада високо оцінила та погодила звіт без жодних нарікань, подякувала сільському голові, директору АФ «Україна-О» за допомогу та керівництву району.

  

123