Місцеві вибори - за зрозумілою схемою

Експертна група з питань підготовки законопроекту «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» підготувала текст відповідного законодавчого акта і передасть його на розгляд профільного Комітету.

Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, наголосивши на важливості максимально активізувати роботу над законопроектом про місцеві вибори.

На брифінгу у вівторок Володимир Гройсман повідомив про підсумки засідання експертної групи з питань підготовки законопроекту «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

За його словами, законопроект, підготовлений експертною групою, буде переданий до профільного Комітету з метою підготовки його до першого читання. «Законопроект повністю відповідає Коаліційній угоді», - заявив він.

При цьому керівник Парламенту нагадав, що у Верховній Раді вже зареєстровано проект закону про вибори місцевих рад. То ж Парламент розглядатиме кілька законопроектів, але, підкреслив Володимир Гройсман, фінальний законопроект, який розглядатиметься у сесійній залі, має відповідати кільком важливим критеріям.

Серед них Володимир Гройсман назвав забезпечення голосування за відкритими списками, що дозволить «голосувати як за політичну партію, так і за конкретного кандидата, якому ми персонально будемо довіряти».

Також, сказав Володимир Гройсман, законопроект має передбачати кількарівневу систему: ради сіл, селищ і невеликих міст обиратимуться за мажоритарною системою, а ради великих міст - за системою відкритих списків. За його словами, поки триває дискусія щодо системи проведення виборів до районних і обласних рад.

Під час засідання експертної групи у цьому контексті керівник Парламенту наголосив, що «вибори восени мають відбутися за простою зрозумілою системою».

«Я поставив завдання перед комітетом максимально активізувати роботу щодо подання на розгляд Парламенту цього закону, що дасть можливість розглядати його у режимі першого читання», - сказав Володимир Гройсман.

Відповідаючи на запитання, Голова Верховної Ради наголосив, що «вибори на всій території України мають бути проведені за законами України».

Також Володимир Гройсман повідомив, що є ініціативи щодо запровадження прохідного бар’єру для партій та блоків, та щодо оптимізації кількості депутатів місцевих рад. «Певна оптимізація має право на життя, оскільки кількість депутатів місцевих рад має бути адекватною», - сказав він.

«Взагалі я хотів, щоб групою, експертним середовищем був напрацьований один проект закону з висновками наших партнерів, наприклад, Ради Європи, і тоді ми б направили його на дискусію до політичних партій, - підсумував Володимир Гройсман. - Але, на жаль, так не вийшло, оскільки депутати почали реєструвати свої закони, і, таким чином, буде ряд альтернативних законів, які, напевно, потрібно буде об’єднувати в один, а все саме найкраще з різних проектів брати в основу того закону, який може об’єднати 226 депутатів для голосування».