Міжнародна археологічна експедиція - у Чечельнику
05.04.18

В  центральну  районну бібліотеку  завітала  міжнародна археологічна експедиція організована Інститутом археології Національної академії наук України (м. Київ) та Університетом імені Крістіана Альбрехта у м. Кіль (Німеччина). Керівниками експедиції є магістр Віталій Рудь– з української сторони, та доктор Роберт Хофманн – з німецької. Команда дослідників нечисленна – це четверо студентів істориків з Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського під керівництвом кандидата історичних наук Віктора Косаківського, науковий співробітник Київського університету імені Бориса Грінченка Євгеній Слєсарєв та двоє студентів археологів з Університету ім. Крістіана Альбрехта – Гіза Салєфскі та Анніка Мюллер.

Експедиція здійснює геофізичні дослідження поселення трипільської культури, яке знаходиться між селами Білий Камінь та Рогузка. Геофізична зйомка здійснюється магнітометром – приладом, який дозволяє археологам так би мовити «заглянути під землю», побачити контури об’єктів залишених стародавніми людьми. Це і житла, і громадські споруди, і різноманітні господарські об’єкти, і ями для зберігання припасів чи смітники, і навіть оборонні об’єкти. Тобто ми отримуємо детальний план, що відображає розміщення усіх цих об’єктів, а відтак маємо карту того чи іншого поселення. Ця інформація є ключем до розуміння соціальної організації тогочасного населення, до з’ясування традицій житлобудування та планування поселень, визначення демографії. Унікальність трипільського поселення Білий Камінь в тому, що його площа за попередніми підрахунками становить близько 100 га. Тобто у першій половині 4-го тисячоліття до н. е. це поселення було найбільшим населеним пунктом на Європейському континенті західніше річки Південний Буг. Схоже, на території поселення проживало не менше 10 тисяч мешканців, що свідчить про високий рівень соціальної організації тогочасного населення.

Загалом на території Чечельницького району археологам відомо більше 10 трипільських поселень. Це пам’ятки біля Ольгополя, Лугів, Тартака, Чечельника, Вишеньки та багатьох інших сучасних населених пунктів. Значні площі цих давніх поселень (10-60 га) та велика їх кількість свідчить про високий рівень привабливості чечельницьких земель для населення трипільської культури. Тогочасний м’який та вологий клімат, а також місцеві родючі ґрунти сприяли землеробству - основному заняттю трипільців.

123