На честь 1000-ліття успіння святого князя Володимира

У концертній залі Вінницької обласної філармонії відбулася урочиста пам’ятна академія та концерт, присвячені 1000-літтю з дня успіння святого рівноапостольного великого князя Володимира. Захід був організований обласною державною адміністрацією за участі представників обласної ради церков та релігійних організацій.

Відкрилася академія виступом зведеного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору та Стрітенського храму м. Вінниці під керівництвом протоієрея Сергія Виговського. Хор виконав тропарі святому князю Володимиру та Хрещенню Русі, а також піснеспів «З нами Бог» і пісню на слова Т. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Після виступу хору і театралізованого прологу на сцену піднялися представники влади і керівники конфесій області. Від імені влади присутніх привітали з ювілеєм заступник голови - директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк та голова обласної Ради Сергій Свитко, заступник Вінницького міського голови Галина Якубович. Митрополит Вінницький і Барський Симеон також звернувся із словами привітання до представників влади і всіх присутніх. 

З вітальним словом до учасників пам’ятної академії звернулися митрополит Вінницький і Брацлавський Роман УАПЦ, архієпископ Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт УПЦ, єпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл УПЦ КП, єпископ-ординарій Леон Дубравський РКЦ, протопресвітер Микола Дуркалець УГКЦ

Після виступів керівників області і представників конфесій відбувся концерт, який запам’ятався гарними виступами як світських колективів і виконавців, серед яких народна артистка України Ірина Швець і переможець телевізійного проекту «Голос країни» Олександр Онофрійчук. Яскравим був виступ дитячо-молодіжного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору, який разом із солістами виконав пісню на музику і слова Тараса Петриненка «Гсподи помилуй». Ця композиція змусила глядачів у залі встати і аплодувати стоячи. Вдруге зал встав, коли протоієрей Агафангел Давидовський виконував свою пісню на слова Володимира Забаштанського «Молитва за Україну». А у фіналі усі учасники концерту і весь зал разом виконали духовний гімн України «Боже Великий єдиний!».

Керівники області вручили членам Ради Церков і релігійних організацій подяки обласної державної адміністрації та обласної Ради за значний особистий внесок у відродження християнської культури, традицій, духовності українського народу та з нагоди пам’ятної академії «Володимир Великий – творець європейської держави» 

Урочистою академією Вінниччина розпочала урочистості, присвячені 1000-літтю з дня успіння святого рівноапостольного великого князя Володимира. 28 липня відбудуться святкові богослужіння і дзвін церковних дзвонів в усіх храмах Вінниччини і України. Вінницька єпархія продовжить святкування 1000-ліття успіння святого князя Володимира 15 вересня святковим богослужінням за участю всього духовенства єпархії і архієреїв, яке очолить у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського монастиря Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.