На онлайн- нараді - про створення ОТГ
05.06.20

Позавчора голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський провів традиційну нараду з керівниками райдержадміністрацій. 

В нараді взяв участь перший заступник голови Чечельницької райдержадміністрації Віталій Савчук.

Нарада стосувалася обговорення формату подальших кроків з формування ОТГ, створення спільних робочих груп, формування проєктів соціально-економічного розвитку, формування компетенцій ОТГ та майбутнього розвитку регіону.

Основним питанням, що розглядалося на онлайн нараді, було формування співпраці громад всередині ОТГ в умовах прийнятого Перспективного плану.

Нагадаємо, що Вінницька обласна державна адміністрація внесла свої пропозиції до проєкту адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Вінницької області, який передбачає створення п’яти районів.

«Вінниччина за рейтингами Мінрегіону на початку року була на останніх позиціях щодо об‘єднання громад. Зараз можна констатувати наступне: 37 ОТГ області вже повністю перейшли на прямі міжбюджетні відносини. Це означає, що податки з цих територій залишаються на місцях, забезпечуючи фінансовий ресурс для розвитку цих ОТГ. Той, хто зробив це раніше — виграв час, той, хто зробив це сміливіше, зараз має певні переваги. Державницька позиція говорить про те, що існування об’єднаних територіальних громад і вертикалі державної влади на місцях — неможливе. Кабінет Міністрів України 6 травня затвердив Перспективний план Вінницької області, згідно з ним на території області передбачено 63 ОТГ, 44 з яких мають високу спроможність, 19 — середню спроможність. Це означає, що Перспективний план був сформований з поглядом в майбутнє, таким чином, аби забезпечити необхідний ресурс тим громадам, які готові розвиватися», — наголосив Владислав Скальський.

Голова ОДА повідомив, що сьогодні вранці відбулося онлайн засідання Робочої групи з обговорення бачення структури адмінтерустрою другого рівня Вінницької області. Під час онлайн засідання учасники Робочої  групи розглянули варіанти щодо утворення адміністративно-територіального устрою районного рівня і погодили єдиний варіант – 5 об’єднаних районів. А саме: Вінницький, Гайсинський, Тульчинський, Могилів-Подільський та Північний.

«Зараз найголовнішим є об’єднати усіх учасників майбутніх ОТГ навколо єдиної мети — формування спільного стратегічного планування розвитку громад. Громадам необхідно залучати інвестиції, створювати нові робочі місця, а також думати, яким чином буде здійснюватися ефективне наповнення місцевого бюджету і яким чином він буде витрачатися, — зауважив посадовець. — Головне завдання місцевих державних адміністрацій в цьому процесі — налагодити співпрацю між центрами перспективних об’єднаних територіальних громад та усіма територіальними громадами, які увійдуть до їх складу. Формулювання конкретного плану дій — наш пріоритет».

Голова ОДА запевнив: він щоденно перевірятиме роботу з громадами.

123