На ринку праці області спостерігається стійка тенденція повільного росту

Про це зазначила перший заступник директора обласного Центру зайнятості Світлана Аляб’єва на прес-конференції, яка відбулася 11 грудня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.
На прес-конференції розглядалися питання стимулювання підвищення зайнятості населення, створення нових робочих місць, завдання та перспективи на 2014 рік.
Розпочинаючи свій виступ Світлана Аляб’єва наголосила, що на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо стимулювання зайнятості населення і забезпечення робочими місцями протягом поточного року служба зайнятості населення області працювала над впровадження та реалізацією нового Закону України «Про зайнятість населення» що введений в дію з першого січня 2013 року і зокрема над реалізацією програми зайнятості населення Вінницької області.
За її словами, у період з січня по листопад 2013 року на ринку праці області спостерігається стійка тенденція повільного росту. Порівняно з відповідним періодом минулого року чисельність безробітних серед економічно активного населення працездатного віку, розрахована за методологією Міжнародної організації праці, зменшилася на 1,7 тис. чол. (з 74,8 до 67,0 тис. чол.). Так, рівень безробіття знизився з 8,9 до 8,7%, що відповідає загальнодержавній тенденції (середній рівень безробіття по Україні – 7,5%). Рівень зайнятості працездатного населення підвищився з 58,4 до 59,0% (середній по Україні – 60,2%).
Станом на перше грудня поточного року у пошуку роботи в службі зайнятості перебувало 19,7 тис. безробітних громадян та 15,6 тис. – отримують допомогу по безробіттю.
Інформуючи присутніх Світлана Аляб’єва зазначила, що кількість вакансій, дані про наявність яких надійшли від підприємств, організацій та установ до центрів зайнятості протягом січня-листопада поточного року склала 42,8 тис. одиниць, що на 7% більше, ніж у минулому році. Окрім того, на 11% зросла кількість роботодавців, що подають ці вакансії та на 14% збільшилася частка вакансій з заробітною платою більшою за мінімальну. На кожне вільне робоче місце претендувало, у середньому, 20 безробітних осіб.
«Завдяки спільним зусиллям центрів зайнятості, органів влади та соціальних партнерів, вдалося повернути до продуктивної зайнятості 34,7 тис. громадян, які звернулись за пошуком роботи до служби зайнятості. Це складає 46% від усіх, хто звернувся до служби зайнятості у звітному періоді. Так, рівень працевлаштування на 2% більший ніж у минулому році», - зауважила перший заступник директора обласного Центру зайнятості.
За матеріальної та організаційної підтримки центрів зайнятості 500 безробітних розпочали підприємницьку діяльність, що на 36% більше, ніж у минулому році).
Протягом звітного періоду за кошти служби зайнятості отримали професію та перенавчились або підвищили свою кваліфікацію 8,8 тис. чол. «96,6% тих, хто закінчив навчання, уже працевлаштовані і це стабільно один з найкращих результатів серед регіонів України (2-й на 10 місяців цього року)» - запевнила Світлана Аляб’єва.
Завдяки співпраці з соціальними партнерами, майже 7 тис. громадян залучено до суспільно-корисних для територіальних громад оплачуваних громадських та інших робіт тимчасового характеру.
Окрім того, 658 осіб віком за 45 років отримали гарантовані новим Законом «Про зайнятість населення» ваучери для навчання за обраною професією, що дозволить їм підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці в майбутньому.
Профорієнтаційними заходами було охоплено 66 тис. безробітних осіб або 96,1% від тих, що мали статус безробітного в службі зайнятості, а також 60 тис. зайнятих осіб, серед яких 39 тис. школярів.
Станом на перше грудня 2013-го року прийнято рішення про виплату роботодавцями фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 181 особу, працевлаштовано за направленням служби зайнятості з числа зареєстрованих безробітних на нові робочі місця (115 осіб - на нові робочі місця у пріоритетних видах економічної діяльності та 66 осіб - які потребували додаткових гарантій соціального захисту).
Світлана Аляб’єва повідомила, що всього послугами служби за рік скористалося 68,7 тис. безробітних, в числі яких 58% склали мешканці сільської місцевості. Кожні дев’ять з десяти безробітних, які перебували на обліку, отримували допомогу з безробіття. Середній розмір її у листопаді підвищився, проти минулого року, з 909грн. до 990 грн., або майже на 10%.
«Зусилля служби зайнятості спрямовані також на підвищення якості обслуговування безробітних і роботодавців, скорочення тривалості безробіття, зменшення терміну укомплектування наявних вакансій, соціальному захисті осіб, які неконкурентоспроможні на ринку праці, посилення взаємодії зі сторонами соціального діалогу», - наголосила перший заступник директора обласного Центру зайнятості.