На розширеному засіданні колегії ОДА обговорювали питання благоустрою

Іван Мовчан: «Довкілля вимагає постійної уваги, а не авральних заходів перед звітами»

25 вересня учасники розширеного засідання колегії облдержадміністрації обговорювали питання «Про стан благоустрою населених пунктів області та облаштування полігонів для твердих побутових відходів».
Відкриваючи засідання, голова облдержадміністрації Іван Мовчан сказав:
«Ми зібралися сьогодні для обговорення дуже важливих тем. Адже прибирати свої міста і села, наводити лад на полігонах побутових відходів люди повинні не тільки для естетичного задоволення. Навряд чи комусь із вас треба пояснювати, що
це питання екологічної безпеки і здоров’я людей. Питання санітарної очистки територій – під постійним контролем обласної державної адміністрації та причетних контролюючих органів. Особливу увагу обласна влада приділяє проблемі утилізації твердих побутових відходів».
Доповідаючи на засіданні колегії заступник голови ОДА Роман Аксельрод наголосив, що Іван Мовчан – перший голова облдержадміністрації, який особисто переймається питаннями житлово-комунального господарства, зокрема, благоустроєм населених пунктів, утриманням кладовищ, полігонами твердих побутових відходів, зовнішнім освітленням, питним водопостачанням, в тому числі і якістю питної води. Така увага дає серйозні результати, підкреслив доповідач.
«Президент України, виконавча гілка влади на чолі з Прем’єр-міністром, Верховна Рада на чолі з її головою та більшістю, тобто, Партією регіонів, визначили курс на євроінтеграцію, – вів далі заступник голови ОДА, підкреслюючи виняткову важливість теми засідання. – Ми повинні розуміти, що в Європі вирішення екологічних проблем, пов’язаних із полігонами ТПВ та сміттєпереробними заводами, є пріоритетом. Взагалі, приїжджаючи в країни Європейської спільноти, перш за все, ми бачимо відремонтовані дороги, охайні в плані благоустрою населені пункти, впорядковані кладовища, тощо. І лише потім, при спілкуванні, ми переходимо до соціально-економічних питань».
Підводячи підсумки, Роман Аксельрод наголосив на комплексі організованих в області робіт з благоустрою територій та облаштування полігонів твердих побутових відходів.
Серед учасників обговорення доповіді були голови Калинівської і Крижопільської райдержадміністрацій Василь Поліщук і Лідія Семенюк. Вони повідомили про свої успіхи у розв’язанні проблем санітарної очистки і благоустрою територій, навели відповідні ілюстрації. Іван Мовчан високо оцінив їхню роботу і запропонував керівникам багатьох районів (у яких картина протилежна) їхати у Крижопіль і Калинівку переймати досвід.
«Піврічні звіти в районах області показали, що зрушення у справі санітарної очистки територій є, але робота явно недостатня, – наголосив голова ОДА. – Зрештою, вона ніколи не буде достатньою, тому що довкілля вимагає постійної уваги, а не авральних заходів перед звітами. Те саме стосується благоустрою територій, ремонту доріг. Ми не маємо права робити вигляд, ніби чогось не помічаємо, не повинні шукати виправдань бездіяльності».
Під час засідання колегії виступив голова обласної ради Сергій Татусяк, який нагадав про можливість використання грантових коштів для розв’язання екологічних (і не тільки) проблем.
Завершуючи роботу наради, голова ОДА повідомив, що у жовтні в області буде оголошено повторну акцію з обсадження грабом санкціонованих сміттєзвалищ, а також чергову акцію санітарної очистки і благоустрою територій:
«Як тільки встановиться нормальна погода, ми знову розпочнемо екологічну акцію. Можемо назвати її місячником, але насправді ця діяльність не повинна обмежуватися місяцем. Потрібна системна робота. Тоді будуть відповідні результати».