На семінарі РЦЗ обговорювали проблемні питання сьогодення
12.01.17

12 січня 2017 року в актовому залі Чечельницької РДА був проведений черговий семінар для представників підприємств, організацій та установ Чечельницького району різних форм власності на тему: «Легалізація зайнятості – крок назустріч Вашим працівникам (у тому числі інвалідам)».
В семінарі взяли участь: головний державний інспектор з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Вінницькій області – Поліщук Наталія Анатоліївна, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Істратова Наталія Дмитрівна, провідний фахівець з питань зайнятості відділу взаємодії з роботодавцями Іващенко Олена Іванівна та 24 представники підприємств, організацій, установ району.
Програма семінару складалась з інформації щодо дотримання вимог чинного законодавства у сфері зайнятості населення та відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю та зайнятість.
Відкрила семінар Наталія Поліщук, яка зазначила, що «тіньова» зайнятість, «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») — проблемні явища, що на сьогодні залишаються актуальними. Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на гідний рівень життя людини.  Наталія Анатоліївна розповіла про нововведення у сфері господарської діяльності, зокрема надала роз’яснення щодо застосування Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» під час здійснення заходів державного  нагляду  суб’єктів господарювання органами Держпраці за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.  Особливу увагу інспектор звернула на те, що Законом України «Про державний бюджет України на 2017 рік» у 2017 році установлено розмір мінімальної заробітної плати – 3200 гривень. Статтею 31  Закону України «Про оплату праці» (зі змінами внесеними Законом України від 06.12.2016 року № 1774 – VII) передбачено, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Якщо розмір заробітної плати у зв’язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати. У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.Інспектор наголосила на штрафних санкціях для роботодавців за порушення у сфері праці.  
Наталія Дмитрівна продовжила семінар і детально зупинилася на Порядку заповнення та строках подання інформації про попит на робочу силу та інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, а також розповіла про основні напрямки співпраці Державної служби зайнятості з Державною інспекцією з питань праці.
Особливу увагу було звернуто на реалізацію зайнятості людей з інвалідністю, а також сприяння підприємствам, установам, організаціям, у тому числі підприємствам, організаціям громадських організацій інвалідів, фізичним особам, які використовують найману працю в укомплектуванні нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.
По закінченню семінару всім бажаючим були надані індивідуальні консультації з питань трудових відносин, нормування праці, робочого часу та часу відпочинку, оплати праці.
 
 
123