На території Вінницької області не спостерігається перевищення епідемічного

На території Вінницької області не спостерігається перевищення епідемічного порогу захворюваності

За інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Вінницькій області, з початку року на території Вінниччини зареєстровано 23 нозології інфекційних захворювань. Даними інфекційними хворобами, без урахування грипу та ГРВІ, перехворіло 5566 осіб проти 6101 особи за аналогічний період минулого року. Рівень загальної інфекційної захворюваності у порівнянні із 2013р. знизився на 9,0%. В усіх вогнищах інфекційних захворювань проведено комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів. 
Найбільш поширеними захворюваннями залишаються гострі кишкові інфекції. Рівень захворюваності ними в цілому по області не перевищує середньобагаторічні показники.
На Вінниччині здійснюється щоденний моніторинг епідемічної ситуації із захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в м. Вінниці та щотижневий моніторинг в цілому по області. Станом на сьогоднішній день, за медичною допомогою з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій звернулось 3698 осіб, в т.ч. 2641 дитина (71,0%). Госпіталізовано 120 осіб, в т.ч. 84 дитини. Летальних випадків не зареєстровано. 
Захворюваність в цілому по області склала 22,7 випадків на 10 тис. населення, що на 44,6% нижче епідемічного порогового рівня (41,0 випадок на 10 тис. населення). На жодній адміністративній території Вінницької області перевищення епідемічного порогу захворюваності не спостерігається.
Вакцинація осіб з груп ризику не розпочиналася. Проводиться робота по підготовці лікувально-профілактичних закладів до сезону епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРВІ 2014-2015рр. 
Вірусологічною лабораторією ДУ «Вінницький обласний лабораторний центру ДСЕС України» методом люмінесцентної мікроскопії досліджено матеріал від 14 осіб, отримано 6 позитивних результатів, в т.ч. парагрип – 5, Rs-віруси – 1.
За минулий тиждень зареєстровано 1 випадок лабораторно підтвердженого сказу. З початку року сказ лабораторно підтверджено у 72 тварин (за аналогічний період 2013 року було зареєстровано 134 випадків сказу). 
Усі осередки сказу обстежені фахівцями санепідслужби спільно з працівниками ветмедицини. Курс антирабічних щеплень отримує 40 осіб, які контактували зі скаженими тваринами. Випадків сказу серед людей не виникало. 
Забезпеченість лікувально-профілактичних закладів області по видах вакцин склала 0,2%-63,0% від річної потреби. Вакцинацією проти дифтерії, правцю, кашлюка, поліомієліту, гемофільної інфекції охоплено – 32,6% дітей віком до одного року, проти вірусного гепатиту В – 36,9%, проти кору, паротиту, краснухи – 30,0% дітей віком 1 рік. Черговими ревакцинаціями проти даних інфекцій охоплено від 40,8% до 48,1% осіб, що підлягали щепленням. Проти туберкульозу вакциновано 61,3% дітей від річного обсягу. Ревакциновано 23,5%. 
В ході здійснення держсанепіднагляду перевірено 22 суб’єкти господарювання, порушень не виявлено. 
У тому числі: об’єкти централізованого водопостачання – 1; загальні-освітні навчальні заклади – 1; лікувально-профілактичні заклади – 10; промислові підприємства – 1; харчові об’єкти – 5; інші – 4. Заходи адміністративного впливу не застосовувалися.
Лабораторно досліджено 6812 проб об’єктів навколишнього середовища. Перевищення гігієнічних нормативів встановлено у 311 пробах (4,6%).
Станом на 19 вересня 2014 р. оздоровлення дітей здійснюють 6 профільних санаторіїв, які підпорядковані ДОЗіК ОДА. Окрім того, 19 вересня відбувся черговий заїзд дітей (480 чол.) у дитячий санаторій «Подільський Артек» Тульчинського району.
 
Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю ОДА