На Вінниччині експерти в галузі екології обговорили питання щодо
01.08.16

 

На Вінниччині експерти в галузі екології обговорили питання щодо перезатарення непридатних пестицидів

З 27 по 29 липня за ініціативи Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації спільно з Всеукраїнською екологічною громадською організацією «МАМА-86», за підтримки Шведського агенства міжнародного розвитку та співробітництва у с. Гущинці, Калинівського району пройшов тренінг з інвентаризації, ідентифікації та управління запасами непридатних пестицидів за допомогою  новітньої системи ФАО – програми PSMS.
    Відкрив захід перший заступник голови обласної державної адміністрації                 А. Гижко. Перед учвсниками стенінгу виступали представники Міністерства екології – Юрій Бондаренко, ВЕГА «МАМА-86» - Олександр Посмітний, Юрій Онісімов, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації – Ілля Дяконович. Від Чечельницького району участь взяли перший заступник голови районної державної адміністрації Віталій Савчук та завідувач сектору цивільного захисту райдержадміністрації – Олег Шестаківський.
    Основною метою заходу було довести до присутніх масштаби  загрози екологічній безпеці держави  через неконтрольований обіг  небезпечних хімічних засобів захисту рослин, визначення  єдиних підходів до питання інвентиризації та утилізації  непридатних до використання отрутохімікатів,  застосовуючи передовий світовий досвід  та програму  PSMS.
     Відомо, що Вінницька область є «рекордсменом» по кількості накопичених непридатних пестицидів.
 
     На сьогодні у 22 районах області знаходиться «на обліку» близько 1,5 тис.тоннепридатних пестицидів, які розміщено на 303 складах. та Джуринський отрутомогильник у Шаргородському районі, у якому знаходиться 3тис тон  непридатних отрутохімікатів.
 
     Фахівці стверджують, що за кількістю непридатних отрутохімікатів Джуринський отрутомогильник не має собі рівних не те що в Україні, а навіть у країнах Європи.
   Актуальним є це питання і для нашого району у зв’язку з тим  що,   у 2002 році зі складів, що належали місцевим господарствам, було зібрано та завезено на територію бувшої військової частини, поблизу с. Демівка 260 тон отрутохімікатів.   
    Це дало можливість запобігти забрудненню  навколишнього природного серидовища  у населених пунктах району, але стало серйозною загрозою для жителів Демівки. У 2009 році у зв’язку з акціями протесту Демівської громади урядом буливиділенікошти  та вивезено на утилізацію за кордон майже всі  пестициди.
 Але говорити про  повне очищення району від  отрутохімікатів ще рано.  Так у березні 2016 року районною комісією разом з фахівцями аварійно-рятувального загону  управління  ДСНС України у Вінницькій області  було  обстежено   територію бувшої військової частини біля с. Демівка та виявлено залишки металевої тари від отрутохімікатів та залишки рідких і сипучих пестицидів  у кількості 7 тон. Крім цього  ще  існують  покинуті будівлі бувших складів  та  земельні ділянки біля них.
   У червні цього року з екологічного фонду обласного бюджету Демівській сільській раді виділено 27.4 тис грн. на які мають бути проведені роботи по збиранню залишків отрутохімікатів та  переміщенню їх у нову тару. Питання вивезення отрутохімікатів  на утилізацію на даний час не вирішується на рівні держави. По перше через високу вартість, близько 50 тис.грн за 1 тону та у зв’язку з відсутністю в Україні  власного заводу з утилізації.
 

 

         

123