На Вінниччині обговорили діяльність центрів з надання безоплатної правової

 

На Вінниччині обговорили діяльність центрів з надання безоплатної правової допомоги та децентралізацію в системі надання послуг з боку Міністерства юстиції
Сьогодні, 14 серпня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулася прес-конференція за участю народного депутата України, радника Міністра юстиції України Сергія Драюка на тему «Діяльність центрів з надання безоплатної правової допомоги та децентралізація в системі надання послуг з боку Міністерства юстиції».

Участь у прес-конференції також взяли начальник Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Світлана Маліновська та директор Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Леонід Льовкін.

Розпочинаючи захід Сергій Драюк зазначив, що децентралізація в системі надання послуг з боку Міністерства юстиції в першу чергу дає змогу боротися з проявами корупційної діяльності.
Зо його словами, даний пілотний проект з наданням безоплатної правової допомоги також покликаний сприяти допомозі громадянам та унеможливити корупцію в даному процесі.

Сергій Драюк проінформував присутніх про умови створення центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та повідомив, що наразі в Україні функціонує 100 таких центрів. Окрім того, існують регіональні центри, а основним органом, що опікується даними установами є Координаційний центр, що знаходиться в місті Києві.

Радник Міністра юстиції України повідомив перелік громадян, які мають право скористатися такими послугами. Зокрема, він зазначив на тому, що Міністерством юстиції України доручено начальникам головних територіальних управлінь юстиції в областях та місті Києві забезпечити надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції (у тому числі, в разі звернення зазначених категорій осіб у вихідні та неприйомні дні і години), через мережу громадських приймалень, створених при органах юстиції, у взаємодії з територіальними органами центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується через Міністра соціальної політики, територіальними органами Державної фіскальної служби України, обласними та Київською міською державними адміністраціями.

В свою чергу Юрій Круголь проінформував присутніх про те, що в області реалізовується ще один пілотний проект, який полягає в екстериторіальності щодо реєстрації бізнесу. 

Леонід Льовкін повідомив перелік документів, які потрібні для отримання безоплатної вторинної правової допомоги. За його словами, юридичну допомогу можна отримати за короткий час від кваліфікованого спеціаліста, а також за допомогою працівника центру заповнити бланк заяви. Після подачі необхідних документів Центр займається пошуком адвоката відповідної специфіки. 

Про діяльність Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області розповіла учасникам прес-конференції Світлана Маліновська.

За її словами, дана система набирає обертів. Так, із кожним днем за допомогою звертається все більше громадян. До прикладу, з першого липня поточного року до новостворених Центрів у Вінницькій області за допомогою звернулось більш ніж 420 громадян із цих звернень вже працюють з адвокатами 78 осіб.

Також вона зазначила, що на території України діє єдиний телефонний номер куди можна звернутись з питань безоплатної правової допомоги: 0(800)213-103. 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА