На Вінниччині відбулось засідання комісії з питань реалізації Закону України

 

На Вінниччині відбулось засідання комісії з питань реалізації Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного та тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки»

Сьогодні в облдержадміністрації відбулось засідання обласної комісії з питань реалізації Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Зібрання проходило під головуванням заступника голови – директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, співголови комісії Ігоря Івасюка. Також у засіданні взяли участь: директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, директор Державного архіву області Юрій Легун, директор-декан Інституту історії, етнології та правознавства Вінницького державного педагогічного університету імені М.Коцюбинського Юрій Зінько, член робочої групи з питань заборони використання комуністичної символіки в м. Вінниці Олександр Федоришин та інші члени комісії.

«Головною метою нашого засідання є узагальнення усіх фахових пропозицій для надання їх органам місцевого самоврядування для врахування при перейменуванні населених пунктів, вулиць. А головне, щоб ми створили перелік визначних особистостей нашого краю, які внесли вагомий внесок у історичний, духовний розвиток Вінниччини та утвердження українських державотворчих процесів» - зазначив Ігор Івасюк.

За словами посадовця, лише у м. Вінниці у майбутньому 147 вулиць з’являться з новими назвами відповідно до вимог закону. Загалом в області за попередніми даними необхідно перейменувати 1380 вулиць та 19 населених пунктів.

«Найбільше вулиць потребує перейменування у Муровано-Куриловецькому районі (у 60 населених пунктах – 355 вулиць) та Жмеринському - у 49 населених пунктах – 196 вулиць). За ними – 177 вулиць у Калинівському, 159 – у Томашпільському, 148 – у Піщанському. Потребують зміни назв вулиці у 88 населених пунктах Барського, 59 – Гайсинського, 60 – Хмільницького, 58 – Немирівського району» - повідомив Ігор Івасюк. 

В свою чергу директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, презентувала інформацію про хід виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» на Вінниччині. 

«Відповідно до розпорядження голови до 21 листопада ми приймаємо пропозиції. Також, підготовлено та направлено лист на містечка та селища від обласної влади з проханням сприяти виконанню закону та працювати в цьому напрямку. У разі невиконання поставленого завдання усі повноваження переходять до облдержадміністрації» - зазначила Світлана Василюк.

Олександр Федоришин у своєму виступі зазначив: «У місті Вінниці створена електронна пошта, куди усі бажаючі можуть надіслати свої пропозиції по перейменуванню вулиць для робочої групи. Бажаючих виявилось понад 400 вінничан, які надали назви вулиць, на кожну з вулиць було запропоновано від 3 до 5 пропозицій. Найбільш велику увагу приділили двом постатям Вінницьких героїв Симону Петлюрі та Максиму Шимку». 

Під кінець засідання Ігор Івасюк закликав присутніх членів робочої групи. які є фаховими спеціалістами у різних галузях гуманітарної сфери Вінниччини, до конструктивної роботи та прискорення процесу перейменування вулиць. 
Також він гарантує максимальне сприяння обласної державної адміністрації у виконанні зазначених законом завдань, врахування та втілення у життя запропонованих вами пропозицій, аби Вінницький край став в авангарді необхідної усім діяльності.
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА