Надання якісної соціальної допомоги родинам вимушених переселенців

Саме це питання розглядалось під час навчального семінару для працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та закладів соціального обслуговування області.
Семінар за участю заступника директора Вінницького обласного ЦСССДМ Ольги Слободяник та начальника управління з питань державних соціальних гарантій Департаменту соціальної політики облдержадміністрації Наталі Остапенко проходив 27 серпня в приміщенні Вінницької торгово-промислової палати.
Основними питаннями, запропонованими до розгляду учасникам семінару стали такі:
Актуальність здійснення соціальної роботи з родинами вимушених переселенців, які виїхали з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, районів проведення антитерористичної операції та особами, які постраждали під час проведення АТО;
Координація Департаментом соціальної політики облдержадміністрації роботи щодо надання соціальної підтримки внутрішньо переміщеним особам.
«Станом на 26 серпня ми маємо в області 398 осіб – вимушених переселенців з районів проведення антитерористичної операції,- повідомила Ольга Слободяник.- За останній тиждень збільшилась кількість переселенців до Липовецького, Немирівського, Теплицького, Тульчинського районів. Для того, щоб вести якісну соціальну роботу з вимушеними переселенцями ми повинні зрозуміти ситуацію,в якій вони опинилися. Наше завдання – виявляти таких осіб, проводити оцінку їх потреб із заповненням інформаційних карт і надавати соціальні послуги».
Учасники семінару отримали методичні рекомендації щодо надання психологічної допомоги переселенцям від спеціаліста-психолога відділу роботи з особовим складом управління ДСНС України у Вінницькій області Дмитра-Михайла Шевелева.
Практичним досвідом психологічної підтримки різних категорій осіб, пов’язаних з участю у проведенні АТО та тимчасово переміщених громадян, поділився із учасниками семінару Петро Вдовкін – координатор громадської організації «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій» у Вінницькій області.
До працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді були доведені останні статистичні дані щодо розміщення вимушених переселенців різних категорій по районам області та сформульовані відповідні завдання для ЦСССДМ.