Л.Іванова: Накопичувальна система запрацює з 2019 року
20.02.18

Питання Пенсійної реформи на даний час активно обговорюється в суспільстві.
Адже 11 жовтня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148-VIII, яким внесено зміни до низки законів, що регулюють питання пенсійного забезпечення громадян.  Комплекс ухвалених в законодавстві змін спрямований на зміцнення пенсійної системи, забезпечення її прозорості і прогнозованості.
Ще з прийняттям Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у 2003 році передбачалось, що пенсійна система в Україні складатиметься з трьох рівнів. Приблизно 60% доходу пенсіонерів мають становити кошти із солідарної системи, 30% - з загальнообов’язкової накопичувальної і 10% із системи недержавного пенсійного страхування. Але з року в рік впровадження другого рівня – накопичувальної системи, постійно відкладалося. І саме Законом України № 2148 від 03.10.2017 року передбачено, що перерахування страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування запроваджується з 1 січня 2019року.
       Учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування є особи, які станом на 1 січня 2019 року підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.
   Застраховані особи, яким на 1 січня 2019 року залишилося менше 10 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають право прийняти рішення не сплачувати страхові внески до накопичувальної системи пенсійного страхування. А особи, які досягли 60 – річного віку, не можуть бути платниками страхових внесків до накопичувального Фонду.
    Кабінет Міністрів України до 1 липня 2018 року має забезпечити створення інституційних компонентів функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування.
   І сподіваємося, що цей крок поліпшить матеріальний стан майбутніх пенсіонерів у старості, адже пенсійна виплата буде збільшена завдяки отриманню ще й  інвестиційного доходу.
123