Наш святий обовязок - обєднати зусилля і зробити все можливе,

Наш святий обов’язок – об’єднати зусилля і зробити все можливе, щоб ці трагічні сторінки історії ніколи не повторились і не були забутими
Під таким гаслом 22 листопада в приміщенні облдержадміністрації пройшли урочистості до Дня памяті жертв голодоморів за участю заступника голови ОДА Любові Спірідонової, голови обласної Ради Сергія Татусяка та заступника Вінницького міського голови Валентини Балицької.
Відкриваючи зібрання, Любов Спірідоновапідкреслила: «Сьогодні Україна і світове українство розпочинає вшанування 80- х роковин найстрашнішої катастрофи-голодомору 1932-33 років. В усіх населених пунктах відбуваються покладання, мітинги-реквієми, поминальні панахиди та заупокійні богослужіння, запалення свічок пам’яті, інші заходи, які приурочені пам’яті понад 7,5 мільйонів невинних людей, кілька мільйонів серед яких-діти, сотні тисяч родів, понад 13 тис. вимерлих сіл, невідспіваних душ, закатованих, замордованих, непохованих доль.
Серед них біля 1-го мільйона подолян. У нашій області , як і у Одеській та Дніпропетровській рівень смертності перевищував природній у 5-6 разів. Вінниччина належить до другої категорії постраждалих від голодомору областей в Україні».
Від імені обласної державної адміністрації та обласної Ради, заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, та голова обласної Ради Сергій Татусяк вручили Почесні грамоти та грошові винагороди людям, що пережили голодомор,членам їх родин, а також науковцям, дослідникам-краєзнавцям, історикам Вінниччини, які роками по крихтам збирали матеріали про голодомор на вінницькій землі. Серед нагороджених були і ті, хто працює над збереженням пам’яті для нинішнього покоління – вчителі історії, бібліотекарі, журналісти, працівники музеїв, особи, які постраждали від голодомору в Україні.
Підводячи підсумки урочистої зустрічі, Любов Спірідонова зазначила: « Сьогодні ми можемо впевнено сказати, - попри довголітнє замовчування колишнім тоталітарним режимом голодоморів, поволі з пам’яті людей, з тих таємних архівів, з тих диявольських «окремих папок» - з‘являється їх смертельний лик. Переламати хотіли всіх. Проти нас ішло зло. Його ім’я-геноцид. Свідома,спланована і втілена спроба упокорення нації. Адже неможливо усвідомити те, що у пік голодомору в Україні щодоби помирало 25 тис. людей. Тож, допоки живе пам’ять народу про минулі жахіття, то живе і бажання не допустити повторення подібного в майбутньому».
Учасники зустрічі схилили голови у жалобній скорботі за співвітчизниками-українцями, що безвинно та передчасно пішли у Вічність, висловивши цим співчуття і розуміння людям і родинам, які були свідками тих страшних подій.
 
Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю ОДА