’’Насильство: Мовчати не можна говорити. Кому поставте самі’’
13.06.17

Проблема насильства в сім'ї існує давно і наша країна не є виключенням. Часто буває так, що домашнє насильство приховується. Не лише кривдник, але й жертва нерідко докладають усіх зусиль, щоб не «виносити сміття з хати», або через сором, або через страх, або й через безпорадність, відчуття неможливості змінити будь-що на краще, а інколи - просто через незнання. На сьогоднішній день ця проблема лише загострюється. А головне - діти, які спостерігають насильство у власному домі, переносять цей негативний досвід у власне життя, відтворюючи саме насильницьку модель поведінки у своїх сім'ях і суспільстві загалом.

Сьогодні таке явище, як насильство в сім'ї та кривдництво дітей, стоять у центрі, а тому з метою донести до населення необхідної інформації, 17 травня 2017 року в приміщенні Чечельницької РДА проведено круглий стіл в якому прийняли участь представники Чечельницького бюро правової допомоги, Чечельницького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Служби у справах дітей Чечельницької РДА та Чечельницького відділу поліції на тему: «Запобігання насильства в сім’ї».

Під час заходу, особливу увагу приділено питанням спрямованих на запобігання випадкам домашнього насильства, активізації соціальних служб з питань захисту прав членів сімей, які постраждали від насильства, а також щодо інформування населення про правовий захист. Було роз'яснено, які види насилля існують і яким чином можна захистити свої права та права своїх дітей, як захистись від кривдника і куди можна звернутись за допомогою.

Що ви знаєте про домашнє насильство? Чи говорили ви собі ці слова у виправдання насильства: “Я - сама винувата”, ‘‘Дитині потрібний батько”, "Куди ж я без нього дінуся”, “Мені ніхто не допоможе”... Якщо ви чи ваша близька людина потерпаєте від насильства - куди звертатися по допомогу?

Ці та інші питання найчастіше задають українські жінки, які потерпають від насильства вдома. Причому половина з постраждалих - від психологічного, і майже 40% - від фізичного. Признатися у цьому своїм знайомим чи правоохоронцями вони готові не завжди, а допомоги потребують якнайшвидше. Саме для цього в Україні діє безкоштовна телефонна “гаряча лінія” з протидії проявам насильства 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного).

Нагадую, що громадяни які потребують правової допомоги, можуть звертатися до Чечельницького бюро правової допомоги за адресою: смт.Чечельник, вул. Свято- Михайлівська, 7,1-й поверх. Тел. (0432) 2-10-47.

123