Науково-практичний семінар в НПП «Кармелюкове Поділля»
02.08.16

Одним із напрямків державної політики України в галузі охорони довкілля є збереження біорізноманіття в цілому, рідкісних і зникаючих видів зокрема.

     Методологія природоохоронної діяльності в Україні неодноразово трансформувалася відповідно до зміни суспільних відносин у державі та з набуттям досвіду щодо ефективності тих чи інших природоохоронних заходів. На сучасному етапі розвитку охорони природи також відбувається перегляд концептуальних засад і методів збереження видів флори, рослинних угруповань і природних середовищ їх існування. Все більше уваги приділяється застосуванню активних форм збереження біотичної різноманітності.

  З цією метою в НПП «Кармелюкове Поділля»  26-27 липня відбувся науково-практичний семінар «Збереження раритетного біорізноманіття в національних природних парках». У ньому прийняли участь науковці із Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України, НПП «Вижницький», Вінницького національного технічного університету, Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, Вінницької обласної екологічної асоціації «Зелений світ Поділля» та методист  із Тульчинської станції юних натуралістів. На  семінарі були присутні: голова Чечельницької районної ради П’яніщук Сергій Вікторович та головний спеціаліст з геодезичного нагляду відділу Держгеокадастру Танасійчук Лілія Миколаївна.

   Відкриття урочистої частини семінару відбулося в урочищі «Вишенька». З вітальним словом виступив директор Парку Романчук Олександр Пилипович,  науковий куратор Парку доктор технічних наук, професор  Петрук Василь Григорович та голова райради  П’яніщук Сергій Вікторович.

 Перша частина семінару проводилася у вигляді пленарного засідання, яке відкрив професор  Віктор Мельник .  

  На пленарному засіданні виступили: Ганна Дудник  - головний природознавець НПП «Кармелюкове Поділля», ст. н. с. Парку - Любов  Марківська, науковий співробітник Ніна Шпак, Ольга  Галушко  – аспірант Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України, Іван Коляджин  – провідний науковий співробітник НПП «Верховинський», Олександр Шиндер   – к. б. н.  (ботанічний сад ім. М. Гришка); Олена Яворська  – Вінницька обласна екологічна асоціація «Зелений світ Поділля», Анна Куземко  – доктор біологічних наук, ст. н. с. Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, Василь Петрук – доктор технічних наук, професор Вінницького національного технічного університету та його аспірантка  Ірина Ткач, Петро Міхель – начальник служби державної охорони НПП «Кар-мелюкове Поділля», Дмитро Шевченко – начальник Дохнянського ПНДВ.

    Доповіді були присвячені активним формам збереження природних середовищ, збереження та відтворення рослин і тварин. Виступи викликали жваве обговорення та гостру полеміку з піднятих питань. По завершенні пленарного засідання  для учасників семінару була проведена екскурсія по території урочища “Вишенька” та до водно-болотного угіддя – новоствореного орнітологічного заказника «Ставки». День завершився демонстрацією  презентації фільму про Парк.

    Найбільш цікавою , мабуть, стала практична частина семінару, яка відбулась на другий день, яка проводилася на лучно-степових ділянках.  Ці ділянки були представлені ботанічними пам'ятками природи загальнодержавного значення “Терещуків яр” та  “Ромашково” , а також проектованим об'єктом “Ромашково 2”. Головним завданням було підтвердити список раритетних рослин, які ростуть на цих територіях, та визначитися  з їх  межами, для чого і було запрошено представника Держгеокадастру.      

    Крім того, на даних об’єктах були проведені ботанічні дослідження, такі як: закладання облікових ділянок та визначення щільності популяції відкасника татарниколистого в генеративному, віргінільному та іматурному станах.

Завершився  семінар прийняттям  резолюції (яка буде опублікована в наступному номері газети).

   Загалом семінар пройшов успішно, і ми дуже сподіваємось, що підняті нами проблеми є актуальними не лише для нас, а й для інших  природно-заповідних установ, до вирішення яких активно долучаться всі присутні на семінарі науковці.

   Світлана Діденко,  із Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка, зауважила, що на сьогодні дуже мало практикується заходів, таких як науково-практичні семінари, особливо у такому форматі, як це було у нас. Зазвичай, всі звикли приймати участь у міжнародних науково-практичних конференціях. І це й не дивно, судячи з того, що фінансування на проведення семінарів не виділяється.

Саме такі семінари дають можливість  на практиці втілити в життя теоретичні напрацювання та набути досвіду наукових досліджень для працівників Парку.  Семінар був підготовлений силами працівників відділу науки  та відділу СДО ПЗФ Парку. Особлива подяка працівникам Бритавського ПНДВ, які забезпечили побутові умови проведення семінару.

    За результатами проведення науково-практичного семінару було видано збірник  матеріалів , в яких висвітлено методику досліджень та шляхи вровадження активних форм  збереження та відтворення раритетного біорізноманіття.

               

123