Непроста ситуація в тваринництві

Нарада під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка відбулась 24 лютого в режимі селекторного аудіозв’язку.

У вінницькій студії Укртелекому були присутні директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик та керівники профільних управлінь. В студіях районів до наради долучились голови сільських та селищних рад, керівники управлінь ветеринарної медицини, начальники управлінь статистики, представники асоціації фермерів.

Учасники наради висловили глибоку стурбованість скороченням поголів’я великої рогатої худоби як на великих сільськогосподарських підприємствах, так і в фермерських господарствах та у дворах населення.

Так, за наведеними статистичними даними, порівняно з минулим, у 2014 році поголів’я ВРХ в цілому по країні скоротилось на 78 тисяч голів, що становить 3,2 %. Також на 3,4 % менше минулорічних показників отримано м’яса та птиці. Минулоріч було вироблено усіма видами підприємств 11, 2 млн тонн молока, при цьому продуктивність на одну корову становила по державі 5,2 тис.кг. Цей показник демонструє навіть деяке збільшення власного виробництва , як правило, – за рахунок високих технологій та якості стада . Проте прибутки сільгосппідприємств не зросли, а зменшились, оскільки індекс інфляції у 2014 році, згідно статистики,становив 124,9%.

За січень 2015 року спостерігалась негативна тенденція до зменшення виробництва сільгосппродукції. Суттєве зменшення вирощування тварин на забій спостерігалось у 18 областях. Виробництво молока зменшилось за січень у 16 регіонах, (на 2,1 % проти минулорічного показника за той же період).

Серед економічних чинників скорочення поголів’я ВРХ, зокрема у господарствах населення, учасники наради називали відсутність державної дотації на вирощування молодняка (як це було раніше), погане забезпечення корів випасами на місцях, незадовільна робота молокозбиральних пунктів, тощо.
Тож представники Мінагрополітики, виступаючи перед учасниками наради, закликали виконавчу владу на місцях зробити усе можливе для максимального збереження поголів’я корів у господарствах селян.

Олексій Павленко закликав представників регіонів долучитись до пошуків нових ринків збуту українського молока : «На розвиток галузі потрібна валютна виручка. Маємо налагодити виробництво сухого молока, на яке спостерігається значний попит у країнах,з якими ми вже маємо налагоджені торгівельні стосунки, як приклад можу назвати Китай»,- зауважив Міністр.

Він також торкнувся деяких актуальних питань продовольчої безпеки країни, яка має бути основною темою наступної селекторної наради.

Нараду із районами Вінницької області в селекторному режимі продовжив Микола Неїлик . Він закликав керівників районів у найближчі кілька днів провести моніторинг на місцях залишків продовольчого зерна та борошна з метою реального прогнозування ситуації на продовольчому ринку області.

Довідка:
На Вінниччині чисельність поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств станом на 1 січня 2014 року становила 322,8 тис. гол., на 1.01.2015р. – 315,8 тис. гол., (відбулось зменшення до попереднього року на 7,0 тис. гол.).

Згідно перепису худоби в господарствах населення, за 2014 рік відбулось скорочення чисельності поголів’я в домогосподарствах населення до попереднього року: великої рогатої худоби – на 27,6 тис. гол., в тому числі корів – на 8,3 тис. гол.

За 2014 рік на підприємства харчової та переробної промисловості області надійшло на переробку від сільгоспвиробників області усіх категорій 644,2 тис. тонн молока, що на 146,4 тис. тонн (29,4 %) більше до минулого року, в тому числі від сільськогосподарських підприємств на 57,2 % більше, від господарств населення на 18,7 %. 

В січні 2015 року надійшло на переробку від сільгоспвиробників області усіх категорій 39,9 тис. тонн молока, на 10 % більше попереднього року, в тому числі від сільгосппідприємств більше на 12 %, від господарств населення більше на 8 %.