Нове – давно забуте старе?
29.11.16

Кінець листопада виявився плідним для громад Чечельниччини, які прагнуть розвиватися, жити і працювати в новому форматі. Днями в Крижопільському районі пройшов семінар «Розвиток кооперації на Вінниччині». Досвід спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Організували зустріч: Вінницький обласний ресурсний центр розвитку громад проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»; Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування та місцеві органи.

Гостей на Крижопільщині зустрічали запашним короваєм та українською піснею.

З нашого району семінар відвідали начальник відділу економіки та торгівлі РДА  Марія Скоцеляс, голова Вербської сільської ради Сергій Блиндур, голова Берізецької сільської ради Лідія Гричулевич, голова Лузької сільської ради Василь Голоднюк, фахівець з написання інноваційних проектів Чечельницької селищної ради Лариса Шабельник.

Семінар відкрила Анастасія Ланіна - координатор Вінницького обласного підрозділу впровадження спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Вона представила учасникам семінару керівників району, виступила з інформацією «Кооперативний компонент у діяльності проекту «Місцевий розвиток громад - ІІІ».

З інформацією «Історія розвитку кооперації на Вінниччині» виступив Іван Пипяк, увазі присутніх було представлено відеоматеріали з прикладами успішних кооперативів, створених за підтримки Проекту МРГ в Україні.

Про  досвід, який мають крижопільчани у  створенні кооперативів у рамках Проекту МРГ, соціально-економічний розвиток території району в цілому учасникам семінару розповіли  голова Крижопільської РДА Валентин Панчук та голова районної ради Петро Тамбовцев, а також координатор проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Крижопільському районі, керівнику районного ресурсного центру Катерина Астапенко.

Було що розповісти присутнім і Городківському сільському голові Олександру Гаврилюку, адже на території села незабаром запрацює сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «М’ястківський маєток». Днями сюди завезли аеродинамічний сепаратор ТОР-ІСМ-20.

Затим, учасники семінару побували у с. Вільшанка, де СОК «Вільшанський колосок» уже надає послуги з переробки зерна на борошно, соняшника на олію, проводить екструдування зерна на корм худобі та птиці.

Впродовж всього семінару проходив активний обмін думками його учасників щодо створення СОКів у територіальних громадах, які вони представляють. А також слова вдячності за його організацію. 

123