Обережно - ГРИБИ!
14.09.16

Основні причини отруєнь:
1.    вживання отруйних грибів;
2.    неправильне приготування умовно їстівних грибів;
3.    вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
4.    вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння:нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
1.    Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
2.    Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
3.    Не збирайте гриби:
o                              якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
o                              поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
o                              невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
o                              з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
o                              ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
o                              "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
4.    Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
5.    Не куштуйте сирі гриби на смак.
6.    Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
7.    Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
8.    При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
9.    Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
10.    Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
11.    Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
12.    Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
13.   Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Начальник Чечельницького районного сектору
ГУ ДСНС України у Вінницькій області
підполковник служби цивільного захисту                                     А.П. Гончар
123