Обговорювали результати проведення медичної реформи
29.11.16

  28 листопада 2016 р. в приміщенні адмінбудинку відбулось засідання громадської ради при Чечельницькій райдержадміністрації, в якому взяли участь представники інститутів громадянського суспільства (члени громадської ради), влади району,  депутатського корпусу районної ради. Серед запрошених були, зокрема, заступник голови райдержадміністрації Беседа О.В., заступник голови районної ради Крук Н.А., депутат районної ради Воліковська Н.В., головний лікар КУ «Чечельницька лікарня планового лікування» Могила С.М. та головний лікар КЗ «Чечельницький РЦ ПМСД» Коваль В.А.
Ціллю зібрання було детальне обговорення всіма присутніми питання якості надання  медичних послуг населенню, покращення умов праці медичних працівників, рівня фінансування даної сфери, стану розвитку первинної та вторинної ланки медицини в рамках реформування галузі.
Як зазначила заступник голови райдержадміністрації Беседа О.В., в Вінницькій області найближчим часом планується проведення громадських слухань щодо аналізу результатів проведення медичної реформи на Вінниччині у 2011-2015 роках. В зв’язку з цим, виникла потреба в плідному та конструктивному діалозі представників влади та громадськості на районному рівні, щоб дослухатись до думки кожного по даному питанню, проаналізувавши при цьому проблеми та здобутки  в галузі охорони здоров’яза роки впровадження реформи медицини, шляхи та методи покращення системи надання медичних послуг населенню в подальшому.
Під час проведення засідання було заслухано також і головних лікарів району, які поінформували про хід реалізації та впровадження медичної реформи в Чечельницькому районі, починаючи з 2011 року, акцентуючи увагу як на позитивних моментах її впливу, так і на тому, що потребує значного покращення та доопрацювання. Зокрема, що стосується первинної ланки, то на сьогоднішній день залишились першочерговими для вирішення  питання недостатнього рівня фінансування, наднизька заробітня плата лікарів. Як результат – все це сприяє дефіциту кадрів у сфері сімейної медицини, відсутності у них мотивації до якісної праці, а особливо у сільській місцевості. Доцільним було б вирішити і питання матеріально-технічного забезпечення, навчання медичних кадрів, надання сімейним лікарям за місцем роботи житла. В свою чергу, виникла також думка щодо чіткого пропису на законодавчому рівні обов’язків самих пацієнтів, які отримують медичну допомогу ( вчасне обстеження, щеплення тощо) з метою профілактики різних видів захворювання та виявлення на ранніх стадіях небезпечних захворювань.
Що ж до вторинної ланки медицини, то, як повідомив головний лікар КУ «Чечельницька лікарня планового лікування» Могила С.М., з 1 січня 2017 року в Україні повинні запрацювати госпітальні округи, на виконання відповідної постанови КМУ. Створення госпітальних округів дозволить забезпечити своєчасний доступ населення до послуг вторинної медичної допомоги належної якості. Звісно, не обійдеться без складнощів, але це характерно для всіх без виключення нововведень.
Разом з тим, слушними були пропозиції щодо відновлення районної громадської організації «Здоров’я», вдосконалення та регулювання документообігу сфери медицини на законодавчому рівні та ін.
В ході засідання було багато як запитань, так і пропозицій зі сторони громадськості по питанню підвищення якості системи надання медичних послуг. Кожен із присутніх мав нагоду висловитись, при цьому всі пропозиції та зауваження були враховані та внесені до протоколу засідання громадської ради при Чечельницькій райдержадміністрації.
123