Обираємо безпечні солодощі
20.12.17

До наших днів збереглася легенда про те, що напередодні Різдва Святий Миколай Чудотворець непомітно залишав монетки, цукерки, пряники, фрукти та інші солодощі під дверима будинків, де жили діти. Тому діти і більшість дорослих з нетерпінням чекають приходу Дня Святого Миколая та інших новорічних свят. Найпопулярнішими подарунками є різноманітні ласощі. Як уберегти дітей та всю родину від солодкої та барвистої небезпеки?

На превеликий жаль, виробництво практично жодного різновиду солодощів не обходиться без використання харчових добавок. Ці складники діють на організм опосередковано: рідко хто пов’яже появу кволості, сонливості, апатичності, стану хронічної втоми чи навпаки – надмірної збудливості, дратівливості, так званої гіперактивності дитини зі спожитими нею солодощами. З часом ми дивуємося появі різної низки захворювань, першопричиною яких слугувало тривале  накопичення в організмі шкідливих речовин.        
            
При виробництві льодяників найбільше зловживають синтечними барвниками та ароматизаторами, тому варто уникати неприродньо яскравих та духмяних виробів. Саме барвники підозрюють у сприянні підвищеній нервовості у дітлахів. До того ж, яскраво червоні та жовті найбільше провокують алергію, зокрема, барвник тартразин (Е102). А барвник еритрозин (Е127) сприяє появі хвороб щитоподібної залози. Згубно впливають на мікрофлору кишківника практично усі консерванти (Е 200-299), які дозволяють солодким виробам довгий час не псуватися. А підсилювач смаку глютамат натрію (Е 621) не лише «збиває з пантелику» смакові рецептори, коли подібної їжі хочеться ще і ще, а й поступово руйнує сітківку очей та не дозволяється використовуватися при виробництві продуктів, призначених для дитячого харчування. Те ж саме стосується наповнювачів для різноманітних тістечок, печива, тортиків. 

За висновками Інституту гігієни та медичної екології ім.О.Марзєєва, у кондитерських виробах, вироблених в Україні, міститься від 30% до 50% транс-ізомерів. Транс-жири — різновид ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст транс-ізомерів жирних кислот. Зверніть особливо увагу на слова "гідрогенізоване" рослинне масло або "натуральне масло з додаванням рослинних олій"- це ще один термін назви транс-жирів. Тож, якщо на етикетці продукту є написи «гідрований», «гідрогенізований» або «частково гідрогенізований», то там присутній шкідливий жир. Транс-жири ушкоджують мембрани життєво важливих клітинних структур, зокрема клітин головного мозку і нервових клітин, що найбільш згубно позначається на здоров'ї дітей і літніх людей. Нервові клітини перестають отримувати повноцінне харчування, у них порушується обмін речовин. Транс-жири знижують чутливість клітин підшлункової залози до інсуліну, тим самим, провокуючи розвиток діабету II типу. 

Якщо ми будемо регулярно вживати транс-жири та інші синтетичні домішки рано чи пізно організм дасть збій. Особливо це стосується дитячого і підліткового харчування, коли організм росте і формується. 

Величезну кількість захворювань пов'язують саме зі споживанням транс-жирів  — діабет, утворення злоякісних пухлин, хвороби серцево-судинної і ендокринної систем, хвороба Альцгеймера, хвороби печіки, порушення статевої діяльності у чоловіків та безпліддя у жінок, хвороби нервової системи, низький інтелект у дітей, розвиток старечого недоумства, ожиріння. Вчені стверджують, що транс-жири виводяться з організму протягом двох років після припинення їх споживання. 
             

Незайві поради

Чим менший малюк, тим суворішим має бути табу на промислові ласощі, до трьох років давати їх взагалі не варто. Турботливим матусям краще приготувати солодощі самостійно, а якщо це можливо, залучити до цього процесу й самих дітей, тоді вони обов’язково здадуться їм неймовірно смачними. 

Якщо ж ви завітали до кондитерського відділу супермаркету, уважно читайте інформацію на маркуванні й обирайте, що безпечніше. Зверніть увагу на наявність на споживчому пакуванні позначки щодо добровільної сертифікації продукції (значок трьохлисника з відповідним номером). Він гарантує, що продукція пройшла ряд серйозних випробувань, серед яких і дотримання гранично допустимих норм щодо доданих харчових добавок, якщо такі є. Добросовісний виробник ніколи не стане економити на документальному підтвердженні того, що його продукція дійсно безпечна та якісна. 

Візьміть до уваги: державний нагляд за якістю продукції на сьогодні відмінено. Технічна можливість проводити випробування харчових продуктів на вміст транс-ізомерів жирних кислот та харчових добавок є лише у науково-дослідних випробувальних центрах державних підприємств стандартизації і метрології. Однак, подібні дослідження не обов’язкові. Тому не кожен виробник їх проводить, або ж проводить лише на окремі види продукції.

Купуючи цукерки, пам’ятайте, що це високопоживний продукт, яким не варто зловживати. Термін зберігання цукерок залежить від інгрідієнтів, які були використані, і чим він триваліший, тим більше «хімії». 

Радимо обирати продукцію, де перелік харчових добавок відносно безпечний і якомога коротший, тому читання етикеток про склад продукту має стати життєвою нормою. 

Необхідно встановити батьківський нагляд і контроль за кількістю спожитих солодощів дітьми, а малечі до трирічного віку не слід давати магазинні цукерки взагалі!

Бережіть здоров’я! Здоров'я – це найбільший скарб людини, який не порівняти з іншими цінностями! 

123