Виклики до суду оприлюднюватимуться автоматично
12.05.20

Карантин та діджіталізація змінюють підходи до виклику до суду сторін. Надалі оголошення про виклик до суду будуть оприлюднюваться автоматично. Для цього введено в дію новий функціонал на веб-порталі «Судова влада України».

Варто нагадати, що відповідно до ст. 122Господарського процесуального кодексу, ст. 128Цивільного процесуального кодексу, ст. 130 Кодексу адміністративного судочинства відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-порталі "Судова влади України", яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за 10 днів, а в разі розгляду справи про видачу обмежувального припису — не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Перевірити чи не викликають вас до суду можливо ТУТ.

Слід додати, що вже низка судів публічно оголосили про тимчасове припинення відправлення поштової кореспонденції  через брак фінансування. Тому громадянам залишається лише використовувати сучасні альтернативні способи для отримання  повісток, повідомлень та іншої  інформації з суду,  в тому числі процесуальних документів (копій судових рішень, виконавчих листів тощо), а саме:

- при подачі документів до суду надавати письмову згоду на надсилання судової повістки у вигляді SMS-повідомлень, вказуючи свій номер мобільного телефону;

- ознайомитись з датою призначення справи до розгляду на веб-сайті  відповідноо суду;

- телефонувати до Єдиного Контакт-центру судової влади України за номером 0-800-501-492 (безкоштовно по всій території України);

- телефонувати з-за кордону на багатоканальний номер Єдиного Контакт-центру судової влади України: +38(044) 207-35-46;

- отримувати процесуальні документи  електронною поштою

Зверніть Увагу! Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду);

- подати до суду Заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді.

Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Окрім того, зараз в судах встановлено особливий режим роботи через запровадження загальнонаціонального карантину, у зв’язку з чим, процесуальні документи можна направити до суду електронною поштою, через систему «електронний суд» та поштою. Деталі варто уточнювати у керівника апарату та канцелярії відповідного суду за телефоном.

123