Олександр Жмурко : Про ситуацію на житловому ринку
04.02.19

Майже 700 будинків, у нашому районі, придатних для проживання , знаходяться на вторинному ринку.

В районі залишається незмінною ситуація з поліпшенням житлових умов близько 120 сімей, половина з них користуються правом першочергового одержання житла.

Багатоквартирне житлове будівництво в районі протягом останнього десятиліття не здійснюється через відсутність державного фінансування та значну вартість такого житла: близько 20 тис.грн. за 1 кв.м. Невеликий здвиг в багатоквартирному житловому будівництві відбувся в 2013 році коли в центрі селища власником колишнього гуртожитку (ТОВ «Райагробуд») прийнято рішення про його реконструкцію в 20 квартирний житловий будинок. Проведено комплекс протиаварійних робіт, вирішено питання землекористування, виготовлено проектно-кошторисну документацію. Однак, справа ця далі не пішла через відсутність коштів.

 На сьогоднішній день покращення житлових умов відбувається виключно за рахунок будівництва індивідуального житла за власний рахунок громадян,  а також шляхом купівлі житла на вторинному ринку.

Введення житлової площі індивідуальними забудовниками в останні роки бажає кращого:

- в 2015 році – 15 будинків загальною площею 1400 кв.м.;

- в 2016 році – 8  будинків загальною площею 715 кв.м.;

- в 2017 році – 10 будинків загальною площею 1173 кв.м;

- в 2018 році – 6 будинків загальною площею 617 кв.м;

Значна частина забудовників після закінчення будівництва зволікає з прийняттям об’єкта в експлуатацію та оформленням права власності через досить високу вартість оформлення документів на нерухоме майно, тому в 2018 році не відбувається зростання кількості введеного в експлуатацію житла.

         Всього по району, згідно виданих будівельних паспортів є 92 недобудованих  житлових будинків. В 2018 році видано 7 будівельних паспортів на присадибну забудову.

         Слід відмітити, що в районі на вторинному ринку 1350 вільних житлових будинків, з яких 290 в доброму стані, 400 – потребують поточного ремонту, а решта потребують капітального ремонту.

123