Олена Діденко: Оздоровлення учасників АТО
23.10.17

Держава гарантує учасникам бойових дій та інвалідам війни  АТО право на безоплатне санаторно-курортне лікування, яке закріплено у ст. 4 закону “Про реабілітацію інвалідів в Україні”; ст. 12-16 закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; п. 3 ст. 11 закону “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

   Згідно постанов КМУ, а саме:

     - від 31 березня 2015 року № 200 для одержання путівки особа повинна перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

      - від 01 березня 2017 року №110 – дана путівка забезпечується за рахунок коштів державного бюджету. Санаторно-курортне лікування учасників АТО здійснюється в межах бюджетної програми «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та забезпечення постраждалих учасників АТО санаторно-курортним лікуванням».
     Щоб стати на облік необхідно подати заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію посвідчення УБД або інваліда війни, копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань в районах проведення АТО.

         На даний час на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебуває188учасників антитерористичної операції, із них 6 інвалідів, які потребують санаторно-курортного оздоровлення.
          У вересні 2017 року збільшено кошторисні призначення на 2017 рік на  оплату послуг  санаторно-курортного лікування учасникам антитерористичної операції.   Чечельницькомурайону   передбачено  103,95тис.грн. ( для оздоровлення – 14УБД, та 3- інвалідів).

      Згідно Постанови КМУ №110 від 1 березня 2017 року (учасники АТО отримали право вибирати заклад санаторно-курортного лікування самостійно.Якщо обраний заклад відповідає вимогам, встановленим постановою та готовий прийняти учасника АТО, то між органом соцзахисту, особою та адміністрацією санаторію укладається тристоронній договір про отримання путівки та надання лікування.

       Дізнатися про санаторії, до яких надаються путівки можна звернувшись до управління соціального захисту населення райдержадміністрації, де працівники  ознайомлять учасника АТО з переліком санаторно-курортних закладів, можливостей лікування, умовами проживання та харчування та вартістю путівки.

   Гранична вартість путівки, на яку можуть розраховувати учасники АТО,при виборі санаторію,визначається щороку Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном.  За попередніми розрахунками гранична вартість путівки для учасника АТО у 2017 році  в межах 6300,00грн.на одну особу, інваліда АТО – 5250,00 грн..

       Термін перебування в санаторії складає 18днів. У базову вартість путівки, яку покриває держава, входить перелік послуг, визначений наказом Мінсоцполітики.

      В путівку має бути включене проживання, триразове харчування, лікувально-діагностичні процедури. Перелік послуг може різнитися залежно від санаторію.
      За бажанням особи, їй можуть бути надані додаткові послуги за умови додаткової оплати послуг за рахунок власних коштів. Орієнтовний перелік платних послуг − басейн, сауна, заняття в спортзалі,тощо.
     Після закінчення санаторно-курортного лікування, при виписці з санаторію потрібно не забути отримати талон від путівки. Цей документ передається до органу соцзахисту і є підтвердженням отримання послуг, що є необхідним для проведення розрахунку з санаторієм.

         У разі дострокового вибуття особи із санаторно-курортного закладу орган соцзахисту здійснює відшкодування вартості лише використаної частини путівки.

      Оплата путівок здійснюється органом соцзахисту шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортному закладу за надані послуги відповідно до укладеного договору.

         Станом на 20.10.2017 року оздоровлено 10 учасників АТО, із них 2 інваліда АТО та  заключено 2договориз учасниками АТО та санаторно-куротними закладами на оплату послуг із санаторно-курортного  лікування.  Отримано погодження  від санаторно-курортних закладів на оздоровлення ще 5учасників антитерористичної операції у жовтні- грудні місяці 2017 року.

За детальною інформацією звертатись за тел..2-25-61, або за адресою смт. Чечельниквул.Паркова,5

Начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення та з питань соціального обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці управління Олена Діденко

123