«Ольгопіль процвітає та укріплює свої позиції», -
06.02.18

з гордістю відзначив сільський голова с.Ольгопіль Петро Козоріз під час зустрічі з очільниками району - головою райдержадміністрації Сергієм Пустовим  та головою районної ради Сергієм П’яніщуком.  В робочій зустрічі взяли також участь заступник голови РДА Ольга Беседа та керівники структурних підрозділів РДА. Петро Володимирович поділився з присутніми здобутками за минулий рік та порадився стосовно вирішення насущних проблем і втілення планів на 2018 рік.  

          За 2017 рік  до загального фонду сільського бюджету  надійшло 4598,3 тис.грн, або  101,6%   річних  призначень.

      Власних  доходів мобілізовано в сумі 2557,9 тис.грн, що становить 102,9%   плану, затвердженого органами місцевого самоврядування. План   2017 року визначено в обсязі  2485,4 тис.грн,  додатково понад план одержано  72,5 тис.грн.

       До спеціального фонду за 2017 рік власних надходжень надійшло в сумі 726,6 тис.грн,  план на 2018 рік  160,0 тис.грн.

       План на 2018 рік по власних доходах загального фонду визначено в сумі 2848,7 тис.грн, що на 290,8 тис.грн або на 114,6% більше фактичних надходжень минулого року.

       Основну частину надходжень загального фонду становить  єдиний податок, якого за минулий рік одержано в сумі 1105,6 тис.грн, план 2018 року 1300,0 тис.грн, що становить  117,6 % до фактичних надходжень 2017 року.

       Плати за землю  за 2017 рік надійшло  1076,9 тис.грн план на 2018 рік  -1088,7 тис.грн, темп росту становить 101,1% планових призначень.

        Плати за надання адміністративних послуг за минулий рік надійшло 353,0 тис.грн план поточного року становить 384,5 тис.грн, темп росту 108,9%.

          За 2017 рік проведено видатків на загальну суму 4904,0 тис.грн з них:на утримання апарату сільської ради касові видатки склали 980,0 тис.грн, на дошкільні заклади освіти проведено видатків на суму 2498,3 тис.грн,видатки по закладах   культури склали 932,5 тис.грн,на соціальний захист касові видатки склали 46,5 тис.грн,на благоустрій села видатки склали 270,3 тис.грн. Оплату за електроенергію по  вуличному  освітленню проведено в сумі 142,9 тис.грн. На утримання доріг видатки склали   92,5 тис.грн при уточненому плані на рік 92,6 тис.грн.Надано іншу субвенцію районному бюджету в сумі 83,8 тис.грн.

 Затверджений план по видатках на 2018 рік по загальному фонду 5207,3 тис.грн, в т.ч. на:

- сільську раду - 1442,8тис.грн.

- дошкільну установу - 3021,9 тис.грн.

- заклади культури  - 503,9 тис.грн.

- соціальний захист населення  - 59,7 тис.грн;

- благоустрій села - 159,0 тис.грн;

- дороги - 20,0 тис.грн.

  По спеціальному фонду затверджено  кошти в сумі 160,0 тис.грн.

Вільний залишок коштів, що склався на 1.01.2018 року по загальному фонду становить  86,9 тис.грн, по спеціальному - 43,6 тис.грн.

Ольгопіль за останні роки дуже інтенсивно розвивається та утримує свої позиції, як однин із найбільших і найкращих населених пунктів району. У 2017 р. у центрі села встановлено скульптурну композицію – пам’ятники Т.Г.Шевченку та одному із персонажей його твору – Катерині. Установлено спортивну та ігрову площадки. Зроблено декоративне вуличне освітлення. Прокладено 5 км асфальтованого покриття дороги в сторону с.Рогізка. Поступово село набуває європейського вигляду.

   

Для забезпечення зручних та комфортних умов усіх верств населення в с. Ольгопіль активно працюють: сільська школа, два дошкільних заклади, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, будинок культури, музей, бібліотека, спортивний клуб, а також професійно-технічне училище. В ході робочого візиту очільники району побували у всіх бюджетних установах та пересвідчилися, що в селі відбулися позитивні зміни.

В с. Ольгопіль функціонує два дошкільні заклади: ясла-сад «Яблунька» та ясла-сад «Сонечко». Обидва заклади укомплектовані. Тут для діток створені комфортні умови. В дитячому садочку «Яблунька» нараховується 78 дітей – це 5 груп. Також тут є 26 працівників, серед яких педагогічних – 10. Ясла-сад «Сонечко» трішки менший. Тут є 29 дітей – 2 групи, а працює 11 осіб, серед яких педагогічних – 4. У 2017 році для ДНЗ з сільського бюджету було виділено 2498,3 тис.грн. Крім утримання закладів, на ці кошти в яслах-садку «Сонечко» для збереження тепла було замінено полове покриття. А в садочку «Яблунька» було придбано 5 бактерицидних ламп ОПБ-35. Також було й проведено невеликий поточний ремонт, замінено 5 дверей та 3 вікна. Проте, за словами сільського голови, на цьому покращення умов для найменших жителів не завершується. У 2018 році планується в яслах-садку «Сонечко» спорудити внутрішній туалет, а також і надалі покращувати умови для дітей.

   

На Ольгопільську школу з місцевого бюджету було виділено 3200 грн. Ці кошти керівництво використало для купівлі кранів, замків, ламп в спортивну залу, шпаклівки та колунів для дров. Сьогодні Ольгопільська школа одна із найбільших шкіл району, в ній навчається 291 учень. Середня наповнюваність класів становить 19 осіб, учнів початкової школи наразі нараховується 127 осіб. Навчальний процес забезпечують 33 вчителі, та, окрім того, 16 осіб молодшого обслуговуючого персоналу і 5 сезонних кочегарів. «В найближчому майбутньому нашу школу заплановано зробити однією з опорних шкіл району у зв’язку з прийняттям нового Закону «Про освіту». За нашими підрахунками у 2018 році до першого класу піде 28 учнів» - з оптимізмом стверджує директор школи Віктор Кікавський. Саме тому у планах на 2018 рік покращити та зміцнити позиції школи. Як уточнює директор, для того, аби перекрити дах школи та додатково утеплити панелі другого поверху, необхідно 1 млн 600 тис. грн. Окрім того, для придбання 30 парт для початкової школи потрібно ще 36 тис. грн.

      

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини обслуговує 3223 жителя с. Ольгопіль, з яких 484 - діти. Для забезпечення населення медичною допомогою працює сімейний лікар Олена Токарчук, середні та молодші медичні сестри. 

  

Керівники району відвідали  сільський будинок культури. Завдяки підтримці депутата обласної ради Павла Каленича, а також фінансуванню з боку держави, сьогодні заклад культури с. Ольгопіль є одним із найкращих в районі. Також в с. Ольгопіль є Музей села, який з дня на день має відновити роботу після проведення ремонтних робіт, бібліотека та успішно працює Станція юних натуралістів.

        

Гордість сільського голови – спортивний клуб, який має розпочати роботу уже в цьому році. Сучасний інтер’єр, спортивне знаряддя, зручне розташування і доступність дасть змогу фізично розвиватися та активно відпочивати всім жителям села. Це надбання  стало можливим завдяки коштам, отриманим від участі сільської ради у районному конкурсі проектів розвитку територіальних громад та дякуючи допомозі мецената – депутата обласної ради, директора СТОВ АФ «Ольгопіль» Павла Каленича.

Є в селі і народний хоровий колектив Агрофірми «Ольгопіль» (керівник – Валентина Футимська), відомий далеко за межами району. Народні аматори з успіхом виступають у сусідніх районах, областях, на столичній сцені і за кордоном. В усіх закладах культури створені гарні умови для відпочинку та активного дозвілля жителів села. Разом з тим, в будинку культури потребує капітального ремонту глядацька зала. Це в планах на найближчу перспективу.

В с. Ольгопіль працює і єдине в районі професійно-технічне училище.  ПТУ № 35 було засноване ще в 1933 році і активно функціонувало протягом десятиліть, обслуговуючи населення не лише Чечельницького, а й сусідніх районів. Проте, протягом останніх років училище почало занепадати, кількість учнів стала різко скорочуватися. Сьогодні професійно-технічне училище уже не самостійна одиниця, а територіальне відокремлене спеціалізоване відділення Комаргородського вищого професійного училища. 

     

Як зазначив голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, дуже прикро, що такий розкішний в минулому заклад сьогодні занепадає. «Подальша доля училища - це одна із наших найболючіших проблем», - зазначив голова села Петро Козоріз. 

Звертаючись до сільського голови, голова районної ради Сергій П’яніщук запропонував активніше використовувати офіційний веб-сайт Ольгопільської сільської ради. «Ви маєте заявити про себе, як про активну громаду, - тоді в село прийдуть інвестиції», - зауважив Сергій Вікторович.

Підводячи підсумки, голова райдержадміністрації зазначив: «Безумовно, с. Ольгопіль розвивається, це видно одразу. Тут заслуга не лише голови села і керівників всіх закладів, а й жителів, які завжди та у всьому активні й ініціативні».

123