Ольгопіль зустрічав гостей
19.09.17

У неділю, 17 вересня, в селі Ольгопіль Чечельницького району, відбулась фінальна частина літературно-мистецького фестивалю «Русалка Дністрова», якому цьогоріч виповнилось 5 років. Окрім того, приурочено зазначений фестиваль 180-річчю від дня першого виходу в світ альманаху «Русалка Дністровая» та 140-річчю Миколи Леонтовича.

До участі у фестивалі долучились відомі майстри сцени як Вінниччини, так і України. Зокрема, Герой України і народний артист України Анатолій Паламаренко, ансамбль пісні і танцю «Поділля», ансамблі «Громиця» та «Водограй» і багато інших творчих професійних і аматорських колективів.

Почесними гостями фестивалю стали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, народний депутат України Юрій Македон, голова районної державної адміністрації Сергій Пустовий та депутат обласної Ради і директор СТОВ АФ «Ольгопіль» Павло Каленич.

Вітаючи всіх присутніх фестивалю, Валерій Коровій зазначив: «Насправді, Ольгопіль -  це історичне місце, це один із форпостів української держави, адже тут надзвичайно розвинене почуття патріотизму, що є локомотивом відновлення Ольгополя. Це можна відчути на кожному кроці при спілкуванні з людьми, які тут проживають. Це приклад того, коли ми любимо власну землю і цінуємо власні традиції – робимо неодмінно кращим наше село, містечко, район і країну в цілому».

Родзинкою літературно-мистецького фестивалю «Русалка Дністрова» стала надзвичайна і урочиста подія – відкриття скульптурної композиції, присвяченої видатному українському поету, письменнику, драматургу, художнику, а також громадському і політичному діячеві Тарасу Шевченку та героїні його однойменної поеми «Катерина». Автором даної композиції є скульптор і член Національної спілки письменників України Микола Крижанівський. В майбутньому, ідейні натхненники відкриття пам’ятника видатному Кобзареві, планують створити в Ольгополі перший у світі сільський Майдан поетів.

Розповідаючи про мету проведення фестивалю, один з авторів цієї ідеї та організатор Михайло Каменюк зазначив: «Цим фестивалем ми хотіли об’єднати письменників і митців південно-західного регіону України з тих областей, які поєднані річкою Дністер. А це Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька, Хмельницька, Вінницька та Одеська області. І ми дуже вдячні за підтримку нашої ідеї обласній державній адміністрації та Національній спілці письменників України. Але найголовніше, це громада Ольгополя, яка має надвисокий рівень самоорганізації.Починали ми фестиваль, як творчий пленер письменників. І ось вже п’ятий ювілейний фестиваль став дійсно творчим вибухом. Адже за дні проведення заходу ми відкрили багато талановитих митців і літераторів».

Голова райдержадміністрації Сергій Пустовий подякував меценату Павлу Каленичу за вагомий внесок у розвиток села, його культурної сфери та небайдужість до проблем усього району.

Також цього дня жителі Ольгополя влаштували справжній ярмарок-виставку народної творчості, де свою майстерність демонстрували місцеві вишивальниці, пекарі, кухарі, пасічники й гончарі.

Після урочистого відкриття скульптурної композиції всі присутні мали можливість перегляну святковий концерт, який продовжився народними гуляннями.

         

123