Онлайн сервіси Міністерства юстиції України у сфері державної реєстрації

Онлайн сервіси Міністерства юстиції України у сфері державної реєстрації
З метою реалізації прав громадян, для забезпечення зручності та економії часу Міністерством юстиції України запроваджено ряд новацій у сферах державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Передусім це онлайн сервіси для користувачів відповідних адміністративних послуг.
Так, запроваджено відкритість та доступність даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).
Вже зараз громадяни, представники юридичних осіб мають можливість онлайн отримати  послуги через кабінет електронних сервісів, за посиланням https://kap.minjust.gov.ua/services/registry:
- інформацію з Державного реєстру прав про зареєстровані права на  нерухоме майно;
- перевірити виданий документ;
- перевірити інформацію про стан розгляду заяви /запиту (пошук та перегляд інформації про стан розгляду заяви запиту, що були подані державному реєстратору у паперовій формі).
Умови, підстави та процедура надання інформації з Державного реєстру  прав регулюються нормами статті 32 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) та Порядком надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Порядок).
Так, для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції Україниhttps://kap.minjust.gov.ua/ за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи або в паперовій формі державним реєстратором.
Зазначаємо, що інформація про зареєстровані права та їх обтяження, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав, має однакову юридичну силу та використовується відповідно до законодавства (норми частини другої статті 32 Закону).
 
Згідно з пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» плата за надання інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі складає 0,025 розміру мінімальної заробітної плати, а за надання інформації в електронній формі — 0,0125 розміру мінімальної заробітної плати.
У разі відсутності документа про внесення плати за надання інформації з Державного реєстру прав, крім випадків, передбачених Законом, заява не підлягає реєстрації у базі даних заяв цього реєстру (пункт 9 Порядку). Також не надається інформація з Державного реєстру прав в електронній формі у разі невнесення плати за надання такої інформації через Інтернет з використанням платіжних систем (пункт 16 Порядку).
У рамках реформ забезпечено також відкритий доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.
Порядком надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, затвердженим наказом Мін'юсту від 31 березня 2015 року № 466/5, передбачено надання відомостей, що містяться в державному реєстрі, державними реєстраторами як у паперовій, так і в електронній формах. Так, виписки та витяги можуть бути отримані громадянами без участі державного реєстратора через офіційний веб-сайт розпорядника реєстру у вигляді електронних документів.
Для отримання необхідних документів користувачам лише знадобиться заповнити відповідну форму на офіційному сайті  Мін'юсту (https://minjust.gov.ua/ua/services).
Отже, усі необхідні дані у вигляді витягів чи виписок можна отримати в електронній формі не виходячи з дому, через Інтернет. Переваги такої системи:
-         відсутність потреби у отриманні електронного цифрового підпису;
-         можливість оплати в режимі on-line при подачі запиту;
-         отримання відомостей в режимі on-line;
-         надання електронному документу статусу офіційного.
Усі отримані документи в електронному вигляді мають такий самий офіційний статус, як і їх паперові аналоги з підписом і печаткою реєстратора.
Таким чином, користування онлайн-сервісами Мін’юсту значно заощадить Ваш час і забезпечить зручність отримання відповідної послуги.