Інформація для платників податків щодо зберігання документів
15.06.20

Оновлено терміни зберігання та відновлення документів платником податків, у разі їх втрати, пошкодження, які підтверджують виконання платником податків вимог податкового законодавства. Зміни передбачені Законом України від 16.01.2020 р. № 466-ІХ.

Відтак платники податків зобов'язані зберігати документи, пов'язані із вимогами іншого законодавства, яке контролюють податкові органи, але не менш як 1095 днів з дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів — не менш як 1095 днів з дня завершення терміну їх дії).

Також скориговано обов’язок платника податків при втраті, пошкодженні або достроковому знищенні документів.  За такого сценарію платник податків повинен у п'ятиденний строк з дня настання перелічених подій письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку та надати документи, які підтверджують настання події, котра призвела до втрати, пошкодження або дострокового знищення документів.

Якщо надано повідомлення та неможливо провести перевірку платника податків у зв'язку з втратою, пошкодженням або достроковим знищенням документів, тоді строки таких перевірок переносять до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах встановлених строків, але на строк не більше ніж 120 днів (раніше було 90 днів).

Коли ж документи не відновлені, або їх повторно втратили, пошкодили чи достроково знищили, що відбулися після використання права на їх відновлення, тоді вважають, що такі документи були відсутні на час складення звітності або на час виконання вимог митного, валютного та іншого законодавства, яке контролюють податкові органи.

Але і це не все. Із 01.01.2021 р. наберуть чинності норми ПКУ, відповідно до яких:

–  якщо платник податків після закінчення перевірки та до прийняття рішення контролюючим органом за результатами такої перевірки надає документи, що підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності, які не надані під час перевірки, такі документи врахує контролюючий орган під час розгляду ним питання про прийняття рішення;

–  якщо до закінчення перевірки або протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки), платник податків не надає посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, документи (незалежно від причин такого ненадання, крім випадків виїмки документів або іншого вилучення правоохоронними органами), котрі підтверджують показники, відображені у податковій звітності, тоді вважатимуть, що такі документи були відсутні на час складення такої звітності;

– якщо під час перевірки платник податків надає документи менше ніж за три дні до дня її завершення або коли надіслані документи надійшли до контролюючого органу менше ніж за три дні до дня завершення перевірки, тоді перевірку продовжують на строк, визначений ст. 82 ПКУ;

– якщо надіслані документи надійшли до контролюючого органу після завершення перевірки, тоді контролюючий орган може не приймати рішення за результатами перевірки та призначити позапланову документальну перевірку такого платника податків.

123