Оперативна нарада з питань фінансування первинної ланки медицини
13.12.19

Сьогодні, 13 грудня, в кабінеті голови районної ради відбулась оперативна нарада щодо фінансування первинної ланки медицини за участю голови районної ради Сергія П'яніщука, першого заступника голови РДА Віталія Савчука, заступника голови РДА Ольги Беседи, заступника голови районної ради Наталії Крук, начальника фінансового управління РДА Ніни Решетник, головного лікаря КНП «Чечельницький ЦПМСД» Віктора Коваля та головного бухгалтера цього підприємства  Тетяни Ярославської.

Щодо терміновості наради, то її проведення зумовлене рядом причин. При формуванні районного бюджету на 2020 рік, постало гостро питання фінансування первинної ланки медицини на місцях .

Тому було заслухано головного лікаря КНП «Чечельницький ЦПМСД» Віктора Коваля про ситуацію що склалася та пропозиції щодо вирішення проблеми. Він повідомив, що медичні заклади первинної допомоги, які підписали договір із НСЗУ, перейшли на нову систему фінансування: держава не утримує заклад, а оплачує медичні послуги, надані цим закладом конкретному пацієнту. Лікарі медичного закладу первинної допомоги укладають декларації з пацієнтами, а НСЗУ оплачує послуги згідно з капітаційним тарифом. Кошти перераховуються безпосередньо на рахунок медичного закладу, відкритий у будь-якому банку країни. Так реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Пацієнт отримує гарантований та оплачуваний державою пакет медичних послуг та лікарських засобів, визначений наказом МОЗ від 19.03.18 р. № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги». Але наразі не вистачає коштів на оплату праці медичних працівників у селах. На кожну сільську раду надіслали клопотання щодо виділення коштів для утримання закладів медицини .

Начальник фінансового управління райдержадміністрації Ніна Решетник зазначила, що в наступному році на первинну медицину планується виділити з районного бюджету 1 млн грн. В ході наради головному лікарю було дано ряд завдань, які необхідно  вирішити до 18 грудня 2019 року, коли відбудеться спільне засідання президії та комісій районної ради, що передуватиме пленарному засіданню сесії районної ради, яке відбудеться 20 грудня 2019 року.

За підсумками наради голова Чечельницької районної ради Сергій П'яніщук наголосив, що усі озвучені проблемні питання необхідно вирішувати спільно, в тісній співпраці та партнерстві з керівниками підприємств всіх форм власності та головами селищної та сільських рад.

 

123