Організація роботи щодо захисту прав застрахованих осіб
23.11.16

Організація роботи щодо захисту прав застрахованих осіб -од­не з найпріоритетніших напрямків роботи Пенсійного фонду України
 
       Відповідно до  законодавства право громадян на соціальний захист гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок сплати єдиного соціального внескугромадянами, підприємствами, установами й організаціями.
          Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися внески до Пенсійного фонду України. До страхового стажу для обчислення розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця й у повному обсязі сплачені внески у розмірі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з мінімальної заробітної плати.    Нажаль, чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплату, а часом і зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в “конвертах”.
           Працівник, який отримує зарплат­ню в «конверті», стає повністю без­захисним перед роботодавцем. Усна до­мовленість жодним чином не фіксується. Юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, й  доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудово­го стажу. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, щоїх згода отримувати зарп­лату «в конвертах» позбавляє їх соціаль­ного захисту, права на гідні умови праці та відпочинку, соціальної захищеності в разі тимчасової непрацездатності – не оплачу­ються лікарняні листи, не проводяться ви­плати допомоги жінкам під час вагітності та пологів, страхові виплати в разі настання нещасного випадку на виробництві, не виникає права на допомогу з безробіття залежно від отримуваної заробітної плати в разі втрати роботи і т.д.
     Відповідно до статті 35 Закону України “Про оплату праці”, статей             12–14 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та на виконання Плану заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників, Бершадським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Вінницької області проводиться ряд заходів щодо запобігання “тіньової” зайнятості та виплати доходів без сплати належних сум податків, зборів, внесків до бюджетів.
       Щомісячно здійснюється моніторинг відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та надається інформація територіальним органам Державної фіскальної служби та Державної служби України з питань праці  щодо:
-         страхувальників, які у звітному місяці порушили  вимоги частини п’ятої статті 8 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, в розрізі страхувальників;
-         страхувальників, які нараховують заробітну плату у розмірі менше мінімальної;
-         страхувальників, які надали повідомлення про прийняття на роботу найманого працівника, але у Звіті по єдиному внеску відсутні дані про нарахування заробітної плати за місяць, в якому розпочато трудові відносини;
-         страхувальників, по яких у застрахованих осіб відсутні нарахування заробітної плати у звітному місяці (відпустка без збереження заробітної плати  без дотримання вимог Кодексу Законів про працю України та Закону України “Про відпустки”).
При Бершадській та Чечельницькій районних державних адміністраціях працюють робочі групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення до складу яких входять працівники Бершадського об’єднаного  управління Пенсійного фонду України Вінницької області. Проведено вивчення стану справ у 188приватних підприємців та виявлено 62працівників з неоформленим трудовим договором, 34 працівника протягом року оформлено за трудовим договором. Проведено 12 засідань робочої групи та заслухано 29 страхувальників, яким рекомендовано в тижневий термін укласти відповідні трудові договори з найманими працівниками.
Крім того, працюють комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, де спільно з органами місцевої виконавчої влади заслуховуються  керівники підприємств – боржників. Протягом 2016 року заслухано  керівників двох підприємств із заборгованістю по заробітній платі 263,2 тис.грн.
                                                                    Людмила Іванова
                                                                                Заступник начальника Бершадського
                                                                                об’єднаного управління Пенсійного
                                                                                фонду України Вінницької області
123