О.Шестаківський: Про навчання з питань цивільного захисту
17.10.17

Завідувач сектору цивільного захисту райдержадміністрації Олег Шестаківський надає роз’яснення щодо обов’язковості проходження навчань з питань цивільного захисту.

   Згідно п.10 постанови Кабінету Міністрів України від 23.10.2013 № 819 «Про затвердження Порядку проведення навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту» особи керівного складу та фахівці суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту, у перший рік призначення на посаду і періодично один раз на три – п’ять років зобов’язані проходити функціональне навчання.

   Підготовка передбачає придбання теоретичних знань з загальнодержавного підходу до розробки і здійснення заходів у сфері захисту населення, територій та об'єктів від надзвичайних ситуацій і умінь, необхідних для здійснення керівництва ліквідацією наслідків аварій, катастроф, екологічного та стихійного лиха, створення і забезпечення готовності до дій за призначенням відповідних сил і засобів.

     Відповідальність за організацією і проведенням навчання спеціалістів за місцем роботи покладається на керівника підприємства, установи, організації. У структурних підрозділах підприємств відповідальність за навчання несуть керівники підрозділу.

   Згідно ст. 40 Кодексу цивільного захисту України навчання працюючих громадян діям у надзвичайних ситуаціях є обов’язковим і здійснюється в робочий час за рахунок коштів роботодавця за програмами підготовки населення діям у надзвичайних ситуаціях, а також під час проведення спеціальних об’єктів навчань і тренувань з питань цивільного захисту.

   Згідно п.6 вищевказаної постанови суб’єкти господарювання визначають щорічну потребу в навчанні керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту, а також забезпечують періодичність його проведення.

    Керівники підприємств, установ і організацій повинні розуміти важливість питання навчання діям в умовах надзвичайних ситуацій і недопустимість формального підходу до підготовки працюючого населення, тому що ціна недбалого відношення – людське життя.

    На території Вінничини такі навчання здійснює  навчально-методичний центр БЖД та цивільного захисту області, який знаходиться у м. Вінниця по вулиці Монастирська-26 (бувша Володарського). По завершенню навчань всім слухачам надається свідоство державного зразка.

    Протягом жовтня та листопада 2017 року центр буде здійснювати підготовку керівників підприємств, заступників керівників, секретарів комісій з  надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути на  підприємствах.

   Пропонуємо звертатись до сектору цивільного захисту райдержадміністрації за детальнішою інформацією  за телефоном 2-25-54,  0966196454.  

123