Отримали подарунок – сплатіть штраф!
09.01.18

Завідувач сектору правового забезпечення апарату райдержадміністрації Наталія НИКИТЮК нагадує про відповідальність державних службовців, які порушили обмеження з отримання подарунків, встановлене Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII.

Подарунок - це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають чи одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової, особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

За порушення встановлених обмежень з одержання подарунків на державного службовця накладуть штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (прожитковий мінімум з 1 січня 2018 року становитить1 700 грн) з конфіскацією такого подарунка (ст. 1725 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Якщо держслужбовець порушить таке обмеження протягом року повторно, то на нього очікуватиме вже більший штраф — у розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією такого дарунка (пожертви). Крім того, він буде позбавлений права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік. 

123