Пенсійна реформа в дії
11.10.17

У середу, 11 жовтня, в Україні набув чинності закон про пенсійну реформу, за винятком деяких положень. Документ було опубліковано у виданні «Голос України».

Зазначається, що  відповідно до закону, положення щодо підвищення пенсій для українців розпочали діяти вже з 1 жовтня. 

Український парламент ухвалив закон про пенсійну реформу 3 жовтня. Цей документ вводить вимоги до мінімального страхового стажу для виходу на пенсію і передбачає підвищення пенсій 9 млн пенсіонерам на суму від 200 до 1000 грн з жовтня.

Закон передбачає введення автоматичної норми про щорічну індексацію (перерахунок) пенсій для захисту від інфляції з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше ніж на 50% зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% індексу споживчих цін. Закон не передбачає підвищення пенсійного віку, але вводить вимоги до страхового стажу.

Так, для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти у 63 роки, при стажі менше 15 років - у 65 років. Водночас люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Розмір допомоги визначатиметься, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Усі нормативи мінімального страхового стажу збільшуватимуться на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. 

Закон передбачає скасування спеціальних пенсій для держслужбовців, суддів, науковців та інших категорій. Усі вони переводяться на загальну систему нарахування пенсій. Крім того, скасовується право на призначення пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, прокурорських працівників та інших, які раніше могли виходити на пенсію достроково - за п'ять-десять років до настання пенсійного віку. Виняток зроблено лише для військовослужбовців і співробітників силових органів.У разі нестачі стажу можна буде купити його у держави. Один рік стажу коштує 16 896 грн.

Розмір пенсії кожного громадянина України, відповідно до закону, розраховуватиметься за формулою «Розмір пенсії = Сз × ІКЗ × Кс», де Сз - розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії, ІКЗ - індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати до середньої зарплати, Кс - коефіцієнт страхового стажу, визначається як множник кількості років стажу роботи людини на величину оцінки одного року страхового стажу.

Базова середня заробітна плата для розрахунку пенсій становитиме 3764 грн 60 коп, що майже утричі більше, ніж до реформи - 1197 грн.

Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсій знижено з 1,35 до 1.

Мінімальний розмір пенсії встановлено на рівні 1452 грн, що на 140 грн більше, ніж було до прийняття закону.

Також у рамках закону скасовано 15-відсоткове зменшення пенсій для 500 тис. працюючих пенсіонерів.

Як повідомлялося, законопроект про пенсійну реформу президент України Петро Порошенко підписав у неділю, 8 жовтня.

Зі слів заступника начальника управління Пенсійного фонду України Людмили Іванової: "Працівниками Пенсійного фонду у нашому районі вже проведено перерахунки пенсій (осучаснення) 6888 пенсіонерам із 6920 (99%), які перебувають на обліку в управлінні. Додаткова потреба коштів на виплату збільшених розмірів пенсій складає 1 млн 841,6 тис грн, або на 15% більше. Щомісяця наші пенсіонери отримують майже 12 млн 600 тис грн."

на виконання Закону України №2148 від 03.10.2017 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» органами Пенсійного фонду Вінницької області розпочато фінансування підвищених пенсійних виплат.
Починаючи з 11.10.2017 року, виплата осучаснених пенсій проводитиметься одночасно за двома відомостями, незалежно від обраного способу виплати. 
Доплату до виплати, отриманої з 4 по 10 жовтня в старому розмірі:
- для пенсіонерів, які обрали спосіб виплати через установи уповноважених банків, профінансовано 10 жовтня; 
- пенсіонерам, які отримують пенсії через поштові відділення, буде проведено до кінця виплатного періоду, тобто до 25 жовтня. Для забезпечення таких видатків ПАТ «Укрпошту» профінансовано 10 жовтня в повному обсязі.

Пенсіонери, розмір підвищення у яких склав менше 140 грн., отримають доплату у листопаді поточного року.

 

123