Переймаючи польський досвід на шляху реформування країни, українцям потрібно враховувати не лише успіх, але й помилки

Таку пораду дав Віце-маршалек Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща Ян Мачков’як16 травня під час зустрічі із головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм та очільником обласної Ради Сергієм Свитком.

В рамках зустріч керівництва краю з польськими друзями: віце-маршалеком Сьвєнтокшиського воєводства Яном Мачков’яком та секретарем Сьвєнтокшиського воєводства Бернардом Антосом, було обговорено поглиблення економічного і гуманітарного співробітництва між Вінниччиною і воєводством сусідньої республіки та продовження співпраці на рівні територіальних громад.

Керівник виконавчої гілки обласної влади Валерій Коровій охарактеризував економічну і політичну ситуацію в цілому по Україні та на Вінниччині зокрема, а також окреслив напрями можливої співпраці.

«Ми цінуємо наші відносини і серйозно налаштовані на продовження співпраці і розвиток нашого співробітництва. Так, нині у нас проблем дуже багато. Фактично Україна знаходиться в стадії війни. У лютому місяці ми були на межі фінансового дефолту, відбулася девальвація гривні, люди втратили свою купівельну спроможність. Для того, щоб стабілізувати ситуацію і не допустити дефолту, відбулося значне підвищення тарифів на житлово- комунальні послуги. Зараз потрібно знайти механізми компенсувати це підвищення. Разом з тим девальвація гривні дала можливість збільшити експорт товарів з України. Промислові підприємства області збільшили експорт, в тому числі і в країни ЄС. Тобто йдуть складні і неоднозначні процесі» – зауважив Валерій Коровій.

Відтак, голова облдержадміністрації висловив переконання, що для вирішення викликів сьогодення потрібен час і розуміння, що Україна має рухатися вперед і застосовувати кардинальні зміни. При цьому, кожен на своєму місці, у регіонах має робити все можливе, щоб люди відчували покращення життя.

«Вінницька область серед регіонів держави розвивається найбільш динамічно. Так, динаміка розвитку промислового виробництва 15% , а по Україні – мінус 20, сільське господарство – плюс 14, по Україні – мінус 10. У Вінниці будується більше житла ніж у містах мільйонниках . Але це замало, щоб рухатися вперед. І тут ми розраховуємо, що будуть реалізовані ті домовленості, що закладені в угоді про Асоціацію з Європейським Союзом . Для нас буде знаковим сигналом з боку Європи, якщо запровадиться безвізовий режим до країн ЄС. Переконаний, що економічна частина угоди повинна працювати з січня наступного року і в повній мірі. Це дасть доступ до інноваційних технологій та інвестиційних ресурсів. Більше того, це потужний стимул і підтримка стосовно нелегких внутрішніх реформ в Україні» - зазначив Валерій Коровій.

Голова обласної Ради Сергій Свитко привітав представників воєводства з візитом на Вінниччину й наголосив, що для області важлива дружба і співпраця із польським народом, особливо непростий для України час.

«Сьогодні я переконаний, саме Польща є нашим другом номер один. Для нас важливий досвід Польщі в побудові демократичної держави і народовладдя. В Україні сьогодні робляться перші кроки щодо децентралізації влади, і нам важливий ваш досвід у цьому питанні також. Адже польська модель побудови влади є найкращою для України» - підкреслив Сергій Свитко.

В свою чергу, Віце-маршалек Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща Ян Мачков’як зазначив, що дійсно польський досвід може бути безцінний для України в нинішній час, однак і він не досконалий.

«Польський досвід реформування країни є не лише вдалим. Тому ми радимо вам вчитися не лише на наших успіхах, а й на наших помилках, щоб їх уникнути. Хочу зауважити, що керівники Вінниччини є нашими друзями. Ми сподіваємося, що ваш регіон буде розвиватися і надалі. Ми раді, що зустрічаємо День Європи разом із вами. Тішимося з того, що слово Європа має для жителів Вінниччини особливий зміст, а європейські цінності у ваших думках та серцях уже давно. Бажаю, щоб шлях України у напрямі євроінтеграції був успішним. Тоді і наша співпраця у структурах ЄС буде набагато результативнішою» – наголосив Віце-маршалек Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща Ян Мачков’як.

На завершення зустрічі відбувся традиційний обмін подарунками між делегаціями. Іноземним дипломатам було презентовано картину із зображенням Вінниччини та книги і матеріали про область.