Переселенці на Вінниччині – регіон дружній до всіх
05.06.18

Під час роботи ІІ Регіонального Форуму Громадських Ініціатив "Я ЗМІНЮЮ" у одній із секцій розглядалось питання сприяння інформуванню та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в приймаючі громади.

Проблема:

1. За більше ніж 4 роки конфлікту, який триває на Сході України та окупації Криму, із територій тимчасово непідконтрольних уряду України виїхало 1 млн. 700 тис. осіб. Незважаючи на досить довгий термін існування конфлікту більшість проблем, стосовно внутрішньо переміщених осіб (далі ВПО) не вирішені, а питання їх економічної та соціальної інтеграції до місцевих громад є одним із найактуальніших на сьогодні. Стосовно ініціатив, які запроваджуються у сфері ВПО – це здебільшого програми від міжнародних донорів, які сприяють деяким аспектам вирішення питань економічного стану ВПО та гуманітарна допомога. З боку держави створено навіть окреме Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, але його фінансування досить обмежене і поки що воно розраховує здебільшого на міжнародну допомогу з боку ООН та Світового банку. На думку представників Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, основний спектр допомоги треба надавати приймаючим громадам Донецької та Луганської областей (підконтрольним уряду України), Дніпропетровської, Запорізької, Харківської областей, тому що вони зазнали найбільшого тиску з боку ВПО через найбільшу кількість переміщених осіб на цих територіях. Така ситуація наявна і в плані інших видів допомоги, які отримують переселенці здебільшого в регіонах, які були вказані вище. Водночас більшість переселенців в інших областях отримують абсолютний мінімум підтримки, є дуже розпорошеними та не налагоджують комунікацію, як із громадами, які їх прийняли (або, можливо, прийняли лише формально) так із іншими переселенцями для вирішення власних проблем, яких існує, як вже зазначалося, дуже велика кількість.

Поточна ситуація у Вінницькій області для ВПО є такою, що потребує нагальних змін. Відсутні програми для інтеграції внутрішньо переміщених осіб у даному регіоні, не вирішено багато питань, більшість організацій обходять 11180 переселенців у Вінницькій області стороною, приділяючи увагу в більшості випадків тим територіям, де їх концентрація є найбільшою. Створення інформаційно-консультаційного центру для ВПО є першим кроком, який буде сприяти широкій інтеграції переселенців на території Вінницької області, а також знизить соціальну напруженість у регіоні завдяки підтримці всіх людей, які були вимушені покинути свої домівки через війну. Такі локальні дії безумовно зможуть надати потрібний поштовх до активних дій ВПО на території всієї держави, що в рамках цього проекту є вже рівнем глобальним. Організація готова надавати підтримку всім громадам ВПО, які будуть мати бажання створити свої інформаційно-консультаційні центри для координації таких дій на рівні всієї держави.

Мета:

1. Створення інформаційно-консультаційного центру для внутрішньо переміщених осіб зі Сходу України та Криму, які перемістилися для проживання на територію міста Вінниці та Вінницької області.

Завдання:

1. Інформування внутрішньо переміщених осіб, стосовно створення інформаційно-консультаційного центру для надання їм повноцінного спектру консультацій та допомоги, шляхом розповсюдження інформації про такий центр за телефоном, через органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, радіоповідомлень та розміщення інформації на електронних ресурсах.

Проінформовані особи зможуть звернутися за адресою інформаційно-консультаційного центру створеного в місті фізичного розміщення ГО «ОП Спільна справа» для отримання спектру інформації стосовно можливості більш тісної інтеграції до місцевих громад через повернення права голосу на місцевих виборах, участі в різноманітних проектах для розвитку громад, наприклад, бюджетів участі, отриманні гуманітарної допомоги, повного спектру психологічної допомоги, вирішення житлових питань, юридичних питань в форматі єдиного вікна.

Очікувані результати: 

1. Інформування 11180 ВПО на території Вінницької області та міста Вінниця, стосовно їх можливостей до інтеграції в місцеві громади для отримання повноцінних прав, як членів громади для зниження соціальної напруги в регіони та активного залучення переселенців до громадського життя Вінниччини. Такі дії будуть сприяти активній діяльності ВПО для покращення умов власного проживання, участі в різноманітних проектах для розвитку громад, розбудові демократичних цінностей.

Інформування внутрішньо переміщених осіб, стосовно створення інформаційно-консультаційного центру для надання їм повноцінного спектру консультацій та допомоги, шляхом розповсюдження інформації про такий центр за телефоном, через органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, радіоповідомлень та розміщення інформації на електронних ресурсах.

Проінформовані особи зможуть звернутися за адресою інформаційно-консультаційного центру створеного за адресою фізичного розміщення ГО «ОП Спільна справа» для отримання спектру інформації стосовно можливості більш тісної інтеграції до місцевих громад через повернення права голосу на місцевих виборах, участі в різноманітних проектах для розвитку громад, наприклад, бюджетів участі, отриманні гуманітарної допомоги, повного спектру психологічної допомоги, вирішення житлових питань.

123