Перша допомога при отруєнні грибами
12.10.17

Рятувальники та медики б’ють на сполох у зв’язку з збільшенням кількості випадків отруєння грибами.

   Токсини різних грибів по-різному діють на організм, викликаючи різні наслідки. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий гине в короткі терміни. Особливо високий рівень смертності серед сільського населення, де погано налагоджена первинна медична допомога, утруднені транспортування хворих і своєчасна їх госпіталізація.

    У чому полягає небезпека при отруєнні грибами?

Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Це гриб з гепатонефротоксичною дією: при вживанні його в їжу страждають перш за все печінка і нирки, вражаються епітелій кишечника, кардіоміоцити, ЦНС, тому дію токсинів можна вважати політропною з переважним ураженням печінки і нирок. Гриби гастроентеротропної дії значно менш токсичні і викликають головним чином ураження слизистої шлунково-кишкового тракту. Умовно їстівними грибами можна отруїтися при неправильному їх приготуванні, таке отруєння також часто виявляється гастроентерологічною симптоматикою.

  Перша допомога при отруєнні грибами

   Перша допомога при отруєнні грибами нерідко грає вирішальну роль в порятунку хворого. Необхідно негайно почати промивання шлунку водою, краще за допомогою зонда слабким розчином (рожевого кольору) перманганату калія або методом штучної блювоти. Поліз але в розчин додавати активоване вугілля (карболен). Потім дають проносне (касторова олія і сольове), кілька разів ставлять очисні клізми. Після цього хворого тепло вкривають і обкладають грілками, дають пити гарячий солодкий чай, каву. Хворого слід доставити до лікувальної установи, де йому буде надана лікарська допомога, якої він потребує.

Специфічне лікування. При отруєнні червоним мухомором протиотрутою є атропін, ін'єкції якого 0,1% розчину по 1 мл під шкіру слід повторювати 3-4 рази з інтервалами в 30-40 хвилин. Для зняття спазму бронхів - ізадрин (новодрин, еуспирин), еуфиллин в звичайних дозах. З аналептиків корисний кофеїн. Протипоказані кислоти і кислі продукти всередину, сприяючі всмоктуванню алколоїда мускарину, що міститься в червоному мухоморі. Лікування при отруєнні партерним мухомором (схожий на шампіньйон і парасольку їстівний) аналогічно лікуванню при отруєнні рослинами, що містять атропін і скополамін.

При отруєнні блідою поганкою, а також помилковими опеньками, жовчним грибом, сатанинським, грибами-молочними судинами (грузді, гіркуші, корбани, вовнянки) лікування в першу чергу направлене па ліквідацію обезводнення і колапсу. Застосовуються різні плазмозамінники: розчин Рінгера, ізотонічний розчин хлориду натрію, сольовий інфузип, поліглюкін і т.д. в об'ємі не менше 3-5 л в добу у вену краплинно. Використовують норадреналін або мезатон для підвищення кров'яного тиску, для запобігання або ослаблення ураження печінки - гідрокортизон або аналогічні препарати, антибіотики широкого спектру дії. При розвинутій серцевій недостатності - строфантин, коргликон. Прогноз при отруєнні блідою поганкою вельми несприятливий. Слід мати на увазі, що отруйні речовини блідої поганки не бояться високої температури і сушки, не переходять у відвар і викликають дегенерацію нирок, печінки і серця.

123