Перспективи розвитку Демівської громади
11.01.18

 


«Кошти, отримані місцевим бюджетом, повинні в першу чергу працювати на підвищення якості життя в громаді», - на цьому наголосив голова Чечельницької райдержадміністрації Сергій Пустовий під час  робочої поїздки у Демівську територіальну громаду, яка відбулася учора за участю голови районної ради Сергія П’яніщука, заступника голови райдержадміністрації Ольги Беседи, керівників структурних підрозділів РДА.

    

Сільський голова  Павло Кифоренко поінформував керівників району про основні питання соціально-економічного розвитку села та стан виконання планових надходжень та видатків сільського бюджету за 2017 рік.

За минулий рік проведено видатків на загальну суму 2122,8 тис. грн. З них – більше 900 тис. грн виділено на дошкільний заклад «Казка» та сільський будинок культури, в т.ч. дитячий садочок отримав більше 600 тис. грн, майже 300 тис. грн – заклад культури.

На соціальний захист виділено143,5 тис. грн. На благоустрій села видатки склали 101,9 тис. грн. Оплату за електроенергію по  вуличному  освітленню проведено в сумі 17,5 тис. грн. На утримання доріг бюджетом виділено кошти в сумі 103,5 тис. грн та інше.

       По спеціальному фонду видатки склали 740,6 тис. грн, з них  на дошкільну освіту 16 тис. грн, інвестиційні проекти – майже 100 тис. грн, капітальний ремонт тротуарів – 559 тис. грн, утилізація відходів більше 35 тис. грн.

 Далі очільник Демівської громади озвучив планові показники бюджету сільської ради на 2018 рік.

Всього передбачається отримати по загальному фонду 2729,2 тис.грн, з яких використати на слідуючі об’єкти, послуги та роботи:

- сільську раду - 930,0 тис. грн;

- ДНЗ - 728,0 тис. грн;

- заклад культури -  333,0 тис. грн;

- соціальний захист населення  - 39,1 тис. грн;

- благоустрій села - 599,1 тис. грн;

- ремонт доріг - 100,0 тис. грн.

Крім того, по спеціальному фонду затверджено план надходження коштів у сумі 14,7 тис. грн.

Затим керівники району відвідали об’єкти соціально-культурної сфери с.Демівка: школу, музей, дитячий садок, медичний заклад, бібліотеку, будинок культури та ін. Серед позитивних змін – зроблений ремонт у дитячому садочку, встановлення ігрового майданчика, ремонт та осучаснення пам’ятника полеглим героям Другої світової війни, заміна вікон на склопакети у школі, що покращило температурний режим закладу. Потребує капітального ремонту будинок культури, але це дороговартістний проект і коштом сільського бюджету не вдасться забезпечити фінансування проведення робіт. - Вихід із даної ситуації є один - участь громади у конкурсах на здобуття гранту для здійснення ремонту СБК, - зауважив голова райдержадміністрації Сергій Пустовий.

Велику просвітницьку і виховну роботу в селі проводить бібліотекар Любов Бурлака. В ході візиту присутніх вразила виставка вишиванок. Тут були картини, ікони, рушники, вишиті бісером і нитками різними техніками. Сотні експонатів розмістилися у просторій залі бібліотеки. Л.Бурлака не тільки сама є талановитою майстринею, а й передає свій досвід підростаючому поколінню.

   

Приємно спостерігати, як змінюється село на сучасне і комфортне. До будинку культури веде алея, вимощена тротуарною плиткою. Поряд встановлені зручні лавки та дитячий ігровий майданчик. Навесні заплановано і вже придбано всі складові для встановлення ще одного дитячого майданчика. До пам’ятника, що в центрі  села, теж прокладено алею і східці та встановлено сучасні лавки для відпочинку. Ще один тротуар прокладено вздовж дамби, що перетинає ставок.

   

   

Про дітей у громаді дбають. Про це свідчить і матеріальне забезпечення дитячого садочку. Тут тепло, затишно, просторо. Придбано нові меблі.

   

Сільська рада та депутатський корпус, меценати надають підтримку і школі. Незважаючи на те, що в даний час шкільні канікули, в спортивній залі школи діти грають у волейбол. В спортзалі, як і у всій школі тепло завдяки сучасному котлу, який працює на альтернативному паливі (соломі). Зручно працювати і вчителям, адже для них – сучасні меблі у вчительській кімнаті і в кабінеті директора. Опікуються в школі і музеєм, експозиції якого поповнюються щороку. Директор школи Оксана Бурденюк познайомила присутніх із молодою учителькою, яка буде навчати дітей у першому класі за програмою "Нова українська школа" уже з нового навчального року.

                 

Задоволені жителі села й роботою медичного закладу. Відвідуючи амбулаторію загальної практики сімейної медицини с.Демівка, очільники району поспілкувалися із сімейним лікарем Оленою Коваль. Мова йшла про медичну реформу та сільську медицину.

    

Спланувавши свою роботу на початку року, плідно працюючи за визначеними напрямками,  Демівська громада матиме позитивні результати у вирішенні проблемних питань громади.

123