Підготовка до опалювального сезону 2019/2020
30.07.19

25 липня 2019 року відбулось засідання районного оперативного штабу з підготовки підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери району до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2019-2020 років, яке провів перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук.

Мета проведення засідання полягала в аналізі підготовки підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери району до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2019-2020 років та визначенні завдань, спрямованих на повне її завершення. Розпорядженням голови райдержадміністрації від 23 травня 2019 року №84 «Про підготовку підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери району до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2019-2020 років» було затверджено перелік першочергових робіт та заходів, спрямованих на безпроблемне проходження опалювального сезону.

В ході засідання було заслухано присутніх членів оперативного штабу про стан підготовки до осінньо-зимового періоду станом на 25 липня 2019 року.

Люлько Людмила Володимирівна,  провідний інспектор відділу освіти, доповіла про проведення поточних ремонтних робіт в приміщеннях навчальних закладів, підготовку систем опалення, котельного обладнання.

Розпочато виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва котельні та встановлення твердопаливних котлів в КЗ «Рогізківська СЗШ І-ІІ ст.».

На опалювальний сезон потреба у вугіллі для закладів загальної середньої та позашкільної освіти району становить 970 т, у дровах - 1400 куб. м, соломи - 120т.

Відповідно до річного плану закупівель на 2019 рік проведено процедуру закупівлі 475т вугілля кам'яного (вартість закупівлі - 1044,4 тис. грн.) та 768 м куб. дров (вартість закупівлі - 761,9 тис. грн.).

Головний лікар КНП «Чечельницький районний центр первинної медико- санітарної допомоги» Коваль  Віктор Аврамович доповів, що з метою своєчасної та якісної підготовки медичних закладів сімейної медицину району до проведення опалювального сезону 2019-2020 років, на виконання розпорядження департаменту охорони здоров'я у Вінницькій області та розпорядження голови Вінницької облдержадміністрації було створено, розроблено та затверджено заходи та визначено відповідальних працівників для організації робіт та недопущення технологічних порушень в ході проведення опалювального сезону, розроблено та затверджено план підготовки центру до проведення опалювального сезону, затверджено комісію, наказ на проведення відповідних робіт.

До центру входить 5 лікарських амбулаторій, 10 - ФП, 8 - медичних пунктів. Центром, виходячи з наявних коштів було проведено поточні ремонти опалювальних систем в амбулаторіях, ФП та медпунктах. Проведено обстеження, випробування та налагодження всіх систем опалення. З усіма керівниками та працівниками що задіяні підчас опалення проведено додаткові навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки.

Для проходження опалювального періоду необхідно 300 тис грн. - на придбання дров та оплату електроенергії. На даний час кошти на закупівлю дров відсутні, крім Демівської амбулаторії ЗПСМ, Любомирського ФП, та Поповогреблянського ФП, які надали кошти.

В       амбулаторії        с. Ольгопіль за сприяння СТОВ «Агрофірма «Ольгопіль» проводиться реконструкція приміщення, вартість робіт складає 11 мільйонів гривень. Приміщення амбулаторії передано Ольгопільській громаді відповідно до рішення сесії Чечельницької районної ради. Встановлено в приміщені сучасний енергозберігаючий котел, потреба в дровах складає 25-30 м.кв., на оплату електроенергії потреба в коштах складає 20 тис грн.

В с. Вербка продовжується реалізація проекту по будівництву нової амбулаторії, влаштовано енергозберігаючу опалювальну систему. Потреба в дровах складає 30 м.кв., електроенергія - 10 тис грн.

На адресу селищної ради та сільських рад повторно направлені клопотання з проханням щодо утримання медичних закладів, а саме виділити кошти на оплату електроенергії, води та придбання дров для проведення опалювального сезону.

Соколов В’ячеслав Юрійович, інженер з охорони праці КНП «Чечельницька центральна районна лікарня» розповів про заходи щодо підготовки теплового господарства до роботи в опалювальний період та повідомив, що залишок вугілля на сьогодні складає 1 т. 200кг. Проведено тендер на закупівлю вугілля на суму 504,8 тис. грн., 181т. при потребі 350 т., це 50% від потреби на опалювальний сезон.

Дозвіл на експлуатацію котлів :

 - НІІСТУ - 5 в кількості 2 шт. зареєстровано в Управлінні Держпраці у Вінницькій області за №742 та №743 . висновок експертизи дійсний до 02.10.2022р.

- Gefest-profi -500U в кількості 1 шт. зареєстровано в Управлінні Держпраці у
Вінницькій області за №948 . висновок експертизи дійсний до 24.05.2024р.
 

Дозвіл на опалювальний сезон та акт готовності буде підписаний з представником держенергонагляду. Лист направлений начальнику інспекції держенергонагляду Петровському М.К. від 10.07.2019р. вих. 178.

Якимчук Валентина, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, розповіла, що спеціалістами управління проведено перевірки дотримання законодавства про охорону праці в котельнях району, під час перевірок проводилась робота по забезпеченню підприємств відповідними законодавчими актами з питань охорони праці, зокрема журналами інструктажів, інструкціями для певних категорій працюючих.

Котельні укомплектовані машиністами (кочегарами) відповідно до штатного розпису.

Працівники котелень забезпечені спецодягом, рукавичками та іншими засобами індивідуального захисту.

На вересень-жовтень 2019 р. планується на базі районного центру зайнятості спільно з дочірнім підприємством ТОВ «Синтез-Союз» учбово-курсового комбінату м. Вінниці навчання та перевірка знань машиністів (кочегарів) котелень на знання відповідних нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки.

На жовтень-грудень заплановано продовження терміну атестації робочих
місць кочегарів котелень шкіл району ще на 5 років. На даний час кошти
відсутні.

Павлишин Віталій Васильович, головний спеціаліст відділу з питань оплати та охорони праці управління праці та соціального захисту населення наголосив, що до початку роботи котелень в осiнньо-зимовий перiод 2019-2020 рокiв власникам опалювальних котлiв теплопродуктивнiстю понад 0,1 МВт необхiдно одержати дозвiл на експлуатацiю згідно вимог чинного законодавства.

Аліна Петрівна Шумило, начальник відділу культури та туризму, розповіла, що мережа галузі культури району становить 38 закладів. З них повністю опалюються 9: РДБ, ДМШ, Берізецький СБК, Поповогребельський СБК, Жабокрицький СБК, Каташинський та Тартацький сільські клуби, РБК, бібліотека с.Вербка. У Білокамінському СБК кстел-піч на твердому палим обігріває глядацьку залу. Частково опалюються електрообігрівачами 25 закладів культури, пічним опаленням - 4. Кімнати гурткової роботи клубних установ, пункти видачі книг у бібліотеках обігріваються в усіх сільських закладах культури району.

До початку опалювального сезону в Чечельницькій ДМШ планується встановити сучасний енергозоерігаючий котел з комплектами (мотор, насос та піддув). Два кочегари (машиністи) пройшли відповідні курси.

Питання впровадження енергозберігаючих технологій у закладах культури періодично виноситься на розгляд районної координаційної ради за участю сільських голів, у безпосередньому підпорядкуванні яких перебувають сільські заклади культури. У всіх районних та 5 сільських закладах культури повністю замінено вікна на енергозберігаючі.

На ремонт приміщень закладів культури станом на 15.07.2019р. сільськими радами використано 185,6 тис.грн бюджетних коштів. Приміщення 3-х закладів  культури - Любомирський, Стратіївський та Рогізківський потребують капітальних ремонтів, зокрема: перекриття даху, укріплення стін, заміни вікон та дверей.

До початку опалювального сезону необхідно заготовити:

-  для ДМШ: 15 т вугілля та 14 куб.м дров;

-  для РБК: 4 т вугілля та 4,4 куб.м дров.

Про підготовку до роботи в зимовий період доповів Гончар Анатолій Петрович, начальник Чечельницького районного сектору УДСНС України у Вінницькій області підполковник служби цивільного захисту. Сектором проведено підсумки опалювального сезону 2018-2019 років та заплановано заходи з підготовки до експлуатації в зимовий період 2019-2020 рр., проведено заходи по очищенню, знезараженню та промиванню системи опалення, забезпечено економне споживання енергоносіїв та комунальних послуг з метою недопущення перевитрат їх лімітів,  в підрозділі замінено 90 % вікон на металопластикові, проведено утеплення фасаду та нижньої стіни будівлі, також проведено утеплення воріт гаража. Крім того, на сьогоднішній день ГУ ДСНС у Вінницькій області не забезпечило підрозділ твердим паливом, а котел на твердому паливі не забезпечує температурний режим в приміщеннях частини.

Анатолій Гончар наголосив, що в період надзвичайних погодних умов в зимній період для забезпечення руху автотранспорту та життєдіяльності регіону існує гостра потреба в залученні додаткових дорожніх машин та механізмів для буксирування великовагового транспорту.

Директор комунального підприємства «Чечельник-комунсервіс» Роєнко Сергій Михайлович розповів про складне фінансове положення підприємства та незадовільний стан техніки, яка використовується для розчитки доріг в зимовий період. На сьогодні КП «Чечельник-комунсервіс» має значну заборгованість за електроенергію, яка з кожним місяцем нарощується, виникає питання відключення підприємства від постачання електроенергії. А це, в свою чергу, призведе до припинення надання підприємством послуги з водопостачання всім споживачам селища.  Без фінансової  підтримки Чечельницької селищної ради стабільна робота підприємтва не тільки в зимовий період, а й сьогодні, під загрозою.

Стримба Ігор Павлович, начальник Чечельницької дільниці Бершадських  електричних мереж, розповів про заходи з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років та зауважив, що значна частина електричних мереж району потребує реконструкції та капітального ремонту.

Під час своєї доповіді Шестаківський Олег Валерійович, завідувач сектору з цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації, наголосив, що відповідно до Плану заходів з підготовки підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери району до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2019-2020 років необхідно забезпечити підготовку автономних та аварійних джерел енергозабезпечення для їх оперативного залучення у випадку відключення від електропостачання найбільш уразливих категорій споживачів (в першу чергу об’єктів соціальної сфери та водопровідно-каналізаційного господарства).

Підсумовуючи роботу засідання штабу, перший заступник голови Віталій Володимирович Савчук наголосив, що питання стану підготовки об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період потребує посиленого контролю та координації дій.

Відповідно до Плану заходів з підготовки підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери району до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2019-2020 років затвердженого розпорядженням від 23 травня 2019 року №84  відповідальним виконавцям доручено:

  • організувати роботу щодо оформлення актів готовності об’єктів до роботи в опалювальний період 2019-2020 років з подальшим їх погодженням з Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Вінницькій області;
  • забезпечити технічну готовність наявної автодорожньої техніки (автогрейдерів, бульдозерів, екскаваторів та інших спеціальних  машин і механізмів), що можуть бути задіяні на очистці автодоріг від снігових заметів;
  • забезпечити готовність необхідних запасів паливно-мастильних, посипкових матеріалів та шанцевих механізмів (у тому числі лопат для прибирання снігу добровільними формуваннями при ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій);
  • забезпечити готовність автономних та аварійних джерел енергозабезпечення для їх оперативного залучення у випадку відключення від електропостачання найбільш уразливих категорій споживачів (в першу чергу об’єкти соціальної сфери та водопровідно-каналізаційного господарства).

 

Головний спеціаліст сектору містобудування та архітектури райдержадміністрації Тетяна Кариченська

 
 
123