Підсумки роботи за 6 місяців
30.03.17

Вже минуло 6 місяці з початку роботи новоствореного відділу «Чечельницьке бюро правової допомоги» Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке відкрило свої двері з 1 вересня 2016 року. Робота бюро спрямована насамперед на посилення правової спроможності громад, забезпечення рівного доступу кожного громадянина до безоплатної правової.

Перших шість місяців роботи видалися надзвичайно плідним та цікавим як для працівників Бюро так і для людей, які звернулися за правовою допомогою або ж стали учасниками правопросвітницьких заходів.

Так, починаючи з 1 вересня за безоплатною юридичною допомогою до Бюро звернулися близько 930 громадян, з них 160 особам призначено адвоката за рахунок держави для вирішення їхніх питань в судовому порядку. Проаналізувавши усі звернення, найактуальнішими виявилися питання соціального забезпечення, цивільного, сімейного та спадкового права, а також питання земельного законодавства.

Право на безкоштовну правову допомогу мають пільгові категорії, так Законом визначено наступну категорію осіб, які мають право на таку допомогу: малозабезпечені особи; інваліди; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування;біженці; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих) та ін.

 

Однією з найважливіших функцій які покладаються на Бюро є правопросвітництво.  Низку правопросвітніх, інформаційних заходів провели фахівці системи безоплатної правової допомоги впродовж першого півріччя роботи Бюро. Їхня основна мета – сприяння правовій обізнаності мешканців місцевої громади, особливо правове виховання молоді, юридичне консультування громадян.

Так, протягом Всеукраїнського тижня права спеціаліст Чечельницького бюро правової допомоги Наталія Онуфрієнко провела ряд зустрічей  з учнями 9-11-х класів Чечельницької загальноосвітньої школи I-IIІ ступенів №1 та №2, учнями ДНЗ «Професійно-технічне училище №35 с.Ольгопіль». Тематика зустрічей охоплювала різнобічні питання: взаємність прав та обов’язків дітей, запобігання вчиненню протиправних діянь, кримінальна відповідальність неповнолітніх та інші. Фахівець бюро ознайомила школярів та вчителів шкіл із мережею послуг, яке надає бюро правової допомоги та запросила школярів та їх батьків звертатися до бюро за правовими роз’ясненнями та консультаціями, якщо виникає така потреба.

Нагадуємо, що отримати юридичну консультацію та послуги адвоката за рахунок держави можна за адресою: смт. Чечельник, вулиця Свято-Михайлівська, 7 (1поверх).

 

 

 

123