Після 25 жовтня Вінницька область зміниться
25.10.20

«Під час поїздок у райони області до мене часто звертались вінничани з різних населених пунктів щодо  майбутнього їхніх громад після виборів: якими будуть відносини державних адміністрацій та громад?» - зазначає Сергій Борзов.

  1. Формування ОТГ

Якими будуть громади, які населені пункти увійдуть у ту чи іншу ОТГ, та де буде адміністративний центр – все це зазначено в Перспективному плані формування територій громад Вінницької області.

Документ цей свого часу, дійсно, розроблявся Вінницькою обласною державною адміністрацією ще до мого призначення на посаду голови ОДА, а 5 травня 2020 року був затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Півроку минуло, але звернення щодо  необхідності внесення змін надходили постійно. Практично на кожній зустрічі в районах люди звертались із проханням врахувати їх інтереси та змінити Перспективний план.

Проблема насправді є. Планом передбачено фактичну ліквідацію одинадцяти вже існуючих ОТГ шляхом включення їх до складу інших громад. І, цілком зрозуміло, чому вони навіть звернулись до суду з вимогою про внесення змін до Перспективного плану. До речі, станом на сьогодні вже по п’яти  справах є рішення щодо необхідності внесення змін, обласна державна адміністрація їх готуватиме. Слід зазначити, що після внесення 8 травня 2020 року змін до Закону «Про місцеве самоврядування» сьогодні питання визначення меж та адміністративних центрів громад перебуває у виключній компетенції Кабміну. Тому остаточне рішення має про внесення змін до Перспективного плану має приймати Кабінет Міністрів. Водночас йде завершальний етап виборчого процесу, і ЦВК чітко заявила про те, що вибори відбудуться за затвердженими Перспективними планами, а отже, ніяких змін до виборів вже не буде.

Тут слід зазначити, що цієї проблеми можна було б уникнути, або зменшити її, якби інтереси громад було враховано на етапі створення Перспективного плану. На жаль, судові позови та незадоволення громад – наслідки цього прорахунку.

Попереднє керівництво ОДА знало про цю проблему, але вирішило піти суто адміністративним шляхом. Звісно, створювати Перспективний план у кабінетах значно легше, ніж їхати і говорити з людьми, як це роблю я. Особливо цікаво сьогодні чути від тих, хто підписував цей Перспективний план, що вони «гарантують захищати інтереси всіх громад області і враховуватимуть потреби всіх населених пунктів в своїх стратегіях». Виборці дадуть оцінку цим обіцянкам на виборах.

  1. Послуги для жителів ОТГ

Для більшості саме державна адміністрація – це місце, куди мешканці звикли звертатись з проблемами щодо отримання тих чи інших послуг (освіта, охорона здоров’я тощо). Після реформи всі ці послуги будуть передані в управління відповідних громад, а отже, потреби у мешканців звертатись в адміністрацію відпаде.

Водночас, на державні адміністрації будуть покладені функції контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування щодо дотримання Конституції і чинного законодавства. Це є певним запобіжником від свавілля місцевих «князьків» або недолугих дій окремих депутатів місцевих рад, які прийдуть управляти громадою без досвіду. Ми готові зайняти чітку й однозначну позицію в цьому питанні – ніхто не повинен заважати органам місцевого самоврядування здійснювати передбачені законом повноваження, але контроль за їх реалізацією повинен бути системним.

Окремо хотів би зазначити, що перед Україною, всіма областями, районами та громадами стоїть дуже непростий виклик. Після виборів розпочнеться складний перехідний період. Адже в максимально стислі терміни всі громади повинні прийняти в своє управління надання базових послуг (школи, культура, соцзахист, спорт, первинна медична допомога і таке інше), які сьогодні надаються через відповідні відділи районних державних адміністрацій. Буквально одразу після виборів кожна громада має сформувати і затвердити бюджет на 2021 рік.

Необхідно сформувати ефективну управлінську структуру в кожній громаді, причому, за умов дефіциту власних досвідчених управлінців. І якщо хтось думає, що це питання лише частини громад, то, на жаль, це не так.

На Вінниччині з 63 запланованих до створення громад лише дві (Сутисківська і Кунківська) залишаються в наявних межах. Решта – розширюються, окремі – дуже значно. 28 громад буде сформовано навколо адміністративних центрів, які сьогодні не є адмінцентрами ОТГ, а отже, не мають досвіду самостійного управління. Тому очевидно, що найближчий рік буде надскладним.

Потрібно надати максимальне сприяння новоутвореним громадам, ефективно і повноцінно передати їм в управління всі передбачені законом послуги і об’єкти суспільної інфраструктури. Обласна влада повинна допомогти громадам сформувати бюджети на 2021 рік, бо у них просто фізично немає всіх необхідних даних. Це питання вже активно опрацьовується обласною державною адміністрацією. Опрацьовано комплекс бюджетних показників, який допоможе громадам сформувати власний бюджет на наступний рік. До речі, уже прогнозовано, що деякі громади матимуть серйозні фінансові проблеми: у когось за браком податкової бази, у когось через неефективні і недовантажені системи освіти чи управління. Обласна влада має допомогти громадам на цьому перехідному періоді інформацією, порадою, кадровим потенціалом та всебічним сприянням. І я готовий це забезпечити.

  1. Пандемія коронавірусу

У надзвичайних умовах саме державні адміністрації є тими органами, які здійснюють оперативне реагування і координують зусилля різноманітних служб та установ у боротьбі з поширенням хвороби. Наше завдання – не допустити переходу в неконтрольований етап, коли доведеться вводити жорсткі обмеження і знову зупиняти економіку регіону. Нам багато вдалося зробити в цьому напрямку – це і залучення коштів та спеціалізованого обладнання, і ліків за рахунок Державного бюджету. Це і розширення кількості місць для лікування хворих. Але попереду ще багато роботи – тенденції поширення хвороби є вкрай негативними.

«Отже, в підсумку можна зазначити, що ефективна співпраця місцевих державних адміністрацій та громад, як на цьому етапі, так і по завершенню реформи – це той фактор, який дозволить забезпечити комфортні умови життя мешканців нових громад. Я готовий забезпечити таку співпрацю», - зауважив Сергій Борзов.

123