Питання обороноздатності - в пріоритеті
22.05.17

Верховна Рада України зобов'язала органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, навчальних закладів сповіщати призовників про їх виклик у військкомати.    За документ з другої спроби проголосували 237 депутатів.

    Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №2985 "Про внесення змін до закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо посилення гарантії дотримання законодавства України)".

     Законом передбачається покласти на органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ і організацій, в тому числі навчальних закладів, незалежно від місця їх перебування в Україні і наявності в їхніх адміністративно-територіальних одиницях військових комісаріатів, обов'язок на вимогу комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов'язаних про їх виклик у військкомати.

    Йдеться про забезпечення своєчасного прибуття за цим викликом та необхідність у 7-денний строк повідомляти районні (міські) комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення від роботи (навчання) призовників і військовозобов'язаних.

    Зазначимо, що чинною редакцією закону відповідний обов'язок передбачений для адміністративно-територіальних одиниць, де немає військових комісаріатів.

    Завідувач сектором цивільного захисту та оборонної роботи Чечельницької районної державної адміністрації Олег Шестаківський  зазначає, що незадовільна явка призовників та військово’зобов’язаних  є однією з основних причин невиконання планових завдань з призову. Досить часто керівники підприємств ігнорують вимоги законодавства про військовий обов’язок.

   Відповідно до  Указу Президента України від 24лютого  2017року № 44/2017«Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2017році»в районі триває весняний призов. До лав Збройних Сил України направлено 14 юнаків, що становить 100 % від плану. Також у грудні 2016 року районною радою схвалено програму військово-патріотичного виховання, забезпечення заходів з призову, мобілізації, територіальної оборони та цивільного захисту на 2017-2022 роки.

На виконання цієї програми протягом весняного призову  забезпечено перевезення призовників до обласного збірного пункту у м. Козятин, надано підтримку районному військомату на 40 тис. грн.

    На сьогоднішній день  для влади району питання  обороноздатності є приорітетними. Позитивним моментом є те, що більшість  сільських голів району, депутатів районної ради  це прекрасно розуміють, допомагаючи вирішувати поставлені завдання.

123